Najsłynniejsze składniki kuchni prowansalskiej to obowiązkowy element w każdym domu w Prowansji.
Wyobraź sobie taką sytuację.
Jest jesień.
Nie, nie ta złota, polska jesień.
Jest szara, deszczowa jesień ?♀️??♀️.
W Twoim mieście czuć nieprzyjemną wilgoć w powietrzu.
Mimo stosunkowo wczesnej pory – panuje szaruga ? .
Brrrrrrrr ?♀️??♀️!
O czym marzysz?
Czego Ci brakuje w takim momencie?
Założę się, że myślisz tylko o jednym ??.
O powrocie do upalnego lata, słońca i atmosfery wakacji ☀️?☀️.
O kąpielach w krystalicznej i lazurowej wodzie ??????? oraz o degustowaniu na nowo wszystkich wakacyjnych pyszności ?.
Mam rację?
No cóż, wróżką co prawda nie jestem.
Nie mam też czarodziejskiej różdżki, aby Cię przenieść na wymarzone przez Ciebie Karaiby, Malediwy lub w inne, wybrane przez Ciebie miejsce.
Ale mam dla Ciebie inną propozycję ??.
W swoich dłoniach dzierżę specjalną francuską, kulinarną “baguette magique” ✨.
To specjalna, francuska czarodziejska różdżka, która z moją małą pomocą może zaczarować i odmienić Twoją szarą codzienność ? …..
A wszystko to za pomocą wspaniałej kuchni prowansalskiej, pełnej cudownych kolorów, smaków i zapachów oraz aromatycznych ziół z regionu.
Dzięki temu, w szary jesienny dzień, przygotowywane przez Ciebie potrawy przeniosą Cię do słonecznej krainy Prowansji ☀️?☀️ .
Wchodzisz w to?
To świetnie się składa ?!
Voilà voilà!
Przedstawiam Ci najbardziej popularne składniki kuchni prowansalskiej.
Nawet na polskim stole pozwolą Ci one wyczarować cudne w smaku, a jakże piękne
i kolorowe w wyglądzie, prowansalskie potrawy.
Zapraszam na nowy wpis.
Dzisiaj dowiesz się, jakie są najbardziej popularne składniki kuchni prowansalskiej.
Czosnek
Kuchnia prowansalska bez czosnku byłaby jak Prowansja bez słońca.
Czyli żadna.
Nie mogłaby po prostu istnieć.
Dlatego też nie mogę zacząć od innego składnika.
Pleciony w bukiet lub luzem, w całości lub pokrojony na kawałki czy zgnieciony przez praskę – to nie ma najmniejszego znaczenia.
Czosnek musi być.
Koniec i kropka.
Czosnek to niezbędny element kuchni prowansalskiej.
Jest to swego rodzaju preludium do pysznego prowansalskiego dania i wstęp do niemalże każdego przepisu.
Wiele przepisów z regionu zaczyna się mniej więcej w ten sposób: “do garnka wlej olej i dodaj zgnieciony ząbek czosnku”.
Czosnek stanowi podstawę i “oczywistą oczywistość” niektórych dań charakterystycznych tylko Prowansji, jak na przykład piątkowe danie aïoli, o którym kiedyś pisałam tutaj:
https://francuskiswiat.pl/aioli-czyli-piatkowe-danie-prowansji/
Czosnek dodaje się praktycznie wszędzie.
Do większości dań, wszystkich mięs oraz do sosów.
Warto pamiętać, że czosnek potrafi nie tylko nadać wspaniały smak przygotowywanym potrawom, ale też jest to naturalny antybiotyk.
Wiele osób, które zdrowo się odżywiają, bardzo często jedzą rano ząbek czosnku na czczo – jak na przykład Dziarski Dziadek.
Jeśli nie wiesz, kto to jest Dziarski Dziadek, koniecznie zobacz na You Tube.
A w epoce Covid-19 zdrowie i dbałość o nie, nabiera dodatkowego znaczenia, więc gdziekolwiek jesteś – jedz czosnek.
Oliwki i oliwa z oliwek
Prowansja to kraina, w której występują niezliczone ilości drzewek oliwnych.
Zatem oliwki oraz “płynne złoto Prowansji”, czyli lokalna oliwa z oliwek, to kolejny, niezbędny element kuchni prowansalskiej.
Regionalna oliwa z oliwek to prawdziwa duma Prowansji, a malutka oliwka stała się kolejnym symbolem kuchni prowansalskiej, widocznym na licznych tekstyliach oraz ceramice.
Oliwki i oliwa z oliwek to kolejny, nieodłączny element kuchni prowansalskiej, który jest spożywany przez cały rok – czy to w postaci oliwy do sałatek lub w całości jako element apéritifu, dodatek do pizzy lub tapenada, o której Wam również już wcześniej wspominałam.
Walory i potencjał gai oliwnych w Prowansji dostrzegł sam Charles Aznavour – piosenkarz, który osiedlił się właśnie w tym regionie.
Oprócz muzyki zajmował się także produkcją własnej oliwy z oliwek w swym gospodarstwie, o czym szerzej Wam na pewno jeszcze opowiem.
Jeśli chcesz dowiedzieć się o niej więcej zapraszam Cię do tego wpisu:
https://francuskiswiat.pl/oliwki-naturalne-bogactwo-prowansji/
Zioła prowansalskie
Można je znaleźć praktycznie w każdym prowansalskim daniu.
Wśród ziół najczęściej znajdziemy: rozmaryn, tymianek, oregano, majeranek, liść laurowy, szałwię, koper, cząber, a czasami także lawendę.
Razem stanowią tzw. “bouquet garnis” – i nadają niesamowity smak oraz aromat przygotowywanym potrawom.
Najlepiej smakują świeże zioła, ale są dostępne także suszone, sprzedawane
w opakowaniach.
Dodane jesienią czy zimą do potraw, będą przywoływały słońce i powiew wakacji.
Zioła prowansalskie mogą być także świetną pamiątką i prezentem z wakacji.
Pomidory
Pomidory z regionu są nazywane dziećmi słońca i prowansalskiej ziemi.
Region Prowansji jest wiodącym producentem pomidorów we Francji.
Istnieje ponad 4000 odmian pomidorów, ale tylko 480 zostało wpisane do stosownego rejestru.
Tak czy inaczej – nie sposób spamiętać wszystkich odmian i ich nazw.
Pomidory występują we wszystkich możliwych smakach i kolorach.
Jędrne i mięsiste.
Gotowane lub surowe.
Ze skórką lub bez.
W sosie lub w sałatce.
Wystarczy wymieszać ze sobą różne odmiany kolorowych pomidorów, aby uzyskać pyszną, kolorową i zdrową sałatkę.
Takie proste, a takie zdrowe!
Warzywa prowansalskie
Nie ma nic piękniejszego w pełni sezonu letniego, jak zakupy na prowansalskim ryneczku.
Bogactwo występujących kolorów i ogromny wybór spośród warzyw powodują, że najpierw dostaje się oczopląsu, następnie ma się ochotę kupić absolutnie wszystko, aby wyczarować w kuchni coś ekstra pysznego.
W lecie bardzo łatwo o proste, ale jakże pyszne w smaku potrawy z pysznych warzyw.
Dawno temu Prowansja była regionem biednym, dlatego też często zamiast mięsa spożywano właśnie warzywa.
Do dnia dzisiejszego w książkach kucharskich z regionu znajdziemy wiele przepisów wyłącznie z warzywami.
Połączenie kolorowych warzyw ze sobą daje fantastyczny wzrokowo – smakowy miks
i prawdziwą bombę witaminową.
Ryby i owoce morza
Cudowna kraina Prowansji, to także niesamowite bogactwo ryb i owoców morza.
Jakże świeżych i jakże pysznych zarazem.
Muszę tutaj wyróżnić sardynki, nawet, jeśli są mniej popularne wśród konsumentów.
Sardynka to ryba charakterystyczna dla Marsylii.
Zarówno sardynki, jak i inne ryby czy owoce morza można kupić w Starym Porcie
w Marsylii, a w niektórych miasteczkach nawet prosto z łodzi rybackiej bezpośrednio po połowie.
Wśród dostępnych w Prowansji ryb i owoców morza znajdziemy m.in. dorady, dorsze, małże, ostrygi, mule, krewetki czy jeżowce.
Wina Prowansji
Prowansja to także kraina winem płynąca.
I to obficie.
Ogromne pola winnic w regionie oznaczają ogromną ilość produkowanego, fantastycznego wina.
Nic tak nie smakuje w upalny dzień, jak kieliszek schłodzonego, pysznego lokalnego różowego wina rosé w miłym towarzystwie.
Zatem nie pozostaje mi nic innego, jak tylko stuknąć się z Tobą kieliszkami.
Santé!
Na zdrowie.
Prowansalskie sery
W zależności od preferencji smakowych i zapachowych, Prowansja oferuje wiele gatunków i odmian pysznych serów z regionu.
Sery kozie, krowie, pleśniowe czy też … ser z resztek sera.
Łagodne w smaku lub te ostre, kremowe lub przyprawami itp.
Dla każdego – coś pysznego.
Sery najczęściej spożywa się po głównym posiłku lub jako dodatek do sałatek czy innych przepisów.
Najlepsze sery są oczywiście od producentów – prosto z Prowansji.
Cudowna kraina Prowansji oferuje całe bogactwo kolorów, smaków i fantastycznych zapachów.
Dzięki swojemu usytuowaniu – między ziemią, a morzem – region Prowansji poprzez swoje flagowe produkty i podstawowe składniki kuchni prowansalskiej, zabiera nas
w kolejną, piękną, kulinarną podróż.
Bo nawet, jeśli obecnie, fizycznie nie możesz odwiedzić Prowansji – tym bardziej
w dobie koronawirusa -, to możesz ją zwiedzić i doświadczyć ze mną, z perspektywy ….. własnego talerza.
Tym bardziej, że jest to kuchnia kolorowa, pachnąca aromatycznymi ziołami, prosta
w wykonaniu i jakże zdrowa.
***
Ciekawa jestem, czy kolejna kulinarna podróż po bezdrożach kuchni prowansalskiej Wam się podobała.
Macie swoich faworytów wśród wymienionych powyżej składników?
Jeśli tak, dajcie mi znać w komentarzu, które to – jestem naprawdę ogromnie ciekawa.
[…] Tapenada z grzankami:(jeśli nie wiesz, co to jest tapenada, polecam jeden z wcześniejszych wpisów https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-skladniki-kuchni-prowansalskiej/) […]
[…] Na blogu zwiedzaliśmy już ją wspólnie z perspektywy talerza (w tym wpisie https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-skladniki-kuchni-prowansalskiej/). […]
[…] O tym jak ważną rolę odgrywa czosnek w kuchni prowansalskiej pisałam już kiedyś tutaj https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-skladniki-kuchni-prowansalskiej/. […]
[…] https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-skladniki-kuchni-prowansalskiej/ […]