Sałatka nicejska 🥗 – znana także jako salade niçoise lub salada nissarda to pyszny francuski klasyk prosto z Nicei – stolicy Lazurowego Wybrzeża.
Trudno w to uwierzyć, że swoją karierę zaczynała jako sałatka dla biednych.
Obecnie jest doceniana przez największych szefów kuchni i podbija kubki smakowe na całym świecie 🥗🔥🥗😍😋.
I choć liczne modyfikacje nieco ją poturbowały, to jej sława i popularność nie przestaje zaskakiwać 🔥🔥🔥 .
W związku z pandemią koronawirusa podróżowanie jest utrudnione.
Dlatego też mam dla Ciebie niespodziankę 🔥🔥🔥!
Postanowiłam zaoferować Ci kolorowy i pachnący słońcem kulinarny bilet na Lazurowe Wybrzeże ✈️🔥🌴🌞⛵💦.
Co Ty na to???
***
W kolejnym wpisie mojego Francuskiego Świata zabieram Cię do Nicei
🌴💦❤️.
Razem będziemy delektować się kulinarną gwiazdą Lazurowego Wybrzeża – sałatką nicejską 🥗😋😍🥗😋.
***
Skąd się wzięła sałatka nicejska 🧐?
Co wspólnego ma z polityką 🧐?
Z jakiego powodu wzbudza ogromne kontrowersje 🧐?
***
O tym między innymi opowiem Ci w poniższym wpisie.
Zapraszam 🤗.
***
Skąd się wzięła sałatka nicejska?
Zanim sałatka została gwiazdą nicejskiego stołu przeszła wiele.
W najstarszych francuskich książkach kucharskich widzimy “sałatkę pomidorową”, ale nigdy “sałatkę nicejską”.
Pierwsza oficjalna wzmianka o niej pojawiła się ze strony … pisarza, a nie kucharza!
Miało to miejsce w 1918 roku kiedy Jules Romains, przyjaciel malarza Matissa,
w swojej książce The Man of Good Will wspomniał, że jego bohater spożywa “salade niçoise”.
To wersja oficjalna.
W wersji bardziej praktycznej każda gospodyni domowa z Nicei powiedziałaby, że “sałatka nicejska” wzięła się z … życia.
Jest to sałatka, która powstała ze wszystkiego, co było pod ręką.
Ze “wszystkiego”, czyli z całego bogactwa warzyw, które rosły w Nicei.
Zobaczmy wspólnie poniżej jak na przestrzeni czasu sałatka nicejska ewoluowała zmieniając swoje oblicze.
***
Pierwsza sałatka nicejska – sałatka dla biednych
Widząc bogactwo kolorów i produktów, które obecnie składają się na sałatkę nicejską, trudno w to uwierzyć, że pierwsza jej wersja liczyła zaledwie 3 składniki.
Dawno temu, kiedy jeszcze Nicea nie była tak luksusowa jak dzisiaj, przeciętny Nicejczyk nie był wcale bogaty.
Wręcz przeciwnie.
Byle jaką łodzią łowił sardynki i anchois, a z kilku swoich drzewek oliwnych wytwarzał oliwę z oliwek.
W upalnych porach roku zawsze miał pod ręką pyszne, dojrzewające w słońcu pomidory.
Z tego co wówczas przynosił do domu i co było do dyspozycji, gospodyni robiła podstawową sałatkę.
Dlatego też pierwsza sałatka nicejska składała się wyłącznie z trzech prostych składników: pomidorów, anchois (znane także jako sardele) oraz oliwy z oliwek.
Bez względu na wersję sałatki nicejskiej podstawowym elementem jej przepisu jest pomidor.
Bez niego nie ma sałatki i w żadnym wypadku nie może być on zastąpiony innym składnikiem ❤️.
Sałatka nicejska – kolejna wersja – bez jajka
Kolejnym etapem sałatki nicejskiej była jej wersja bardziej zbliżona do obecnej, jednakże bez jajka.
Stała się sałatką rolniczą sporządzaną z mnóstwa różnorodnych warzyw, które nadal były do dyspozycji – tyle, że w rozszerzonej wersji.
Sałatka nabrała objętości i koloru z powodu dodanych do niej składników.
Wówczas także zaczęto zamieniać niektóre składniki na inne np. cebulę i rzodkiewkę, których można używać wyłącznie zamiennie, nigdy razem.
W przeciwnym wypadku zakłóciłoby to smakowy balans, gdyż sałatka byłaby zbyt ostra.
W tej wersji sałatka nicejska była surowa – bez gotowanych składników, które dołączyły do sałatki później.
Sałatka nicejska – wersja współczesna
Kolejna i – jak się okazuje – współczesna wersja sałatki nicejskiej została wzbogacona o jajka.
Coraz chętniej także zastępowano anchois tuńczykiem.
Obecna wersja składa się z następujących składników:
- pomidory
- cebula lub rzodkiewka (do wyboru)
- bób lub karczochy
- papryka zielona
- tuńczyk lub anchois
- bazylia
- oliwki – oczywiście najlepiej z Nicei
- przyprawy: sól i pieprz oraz czosnek
- oliwa z oliwek – a jakże! – z Nicei
- dopuszczalny jest także seler naciowy – mimo, że w tradycyjnym przepisie go nie ma
Sałatkę nicejką powinno układać się na płasko w taki sposób, aby wszystkie kolorowe składniki były dobrze widoczne i dobrze rozłożone.
Dlatego bardziej będzie do niej pasować nieco głębszy talerz, a nie salaterka.
Jednym z sekretów sałatki jest czosnek, różowy czosnek regionu.
O tym jak ważną rolę odgrywa czosnek w kuchni prowansalskiej pisałam już kiedyś tutaj https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-skladniki-kuchni-prowansalskiej/.
Tym razem czosnek posłuży do natarcia talerza, aby nadać sałatce wyjątkowy zapach
i smak.
Absolutnie nie wolno wkładać zmiażdżonego lub pokrojonego czosnku do sałatki, gdyż zepsuje to tylko jej smak.
Kiedy już mamy talerz natarty ząbkiem czosnku, układamy pomidory pokrojone
w ćwiartki i kolejno dodajemy pozostałe składniki z dodatkiem oliwy z oliwek.
Do sałatki nicejskiej dodaje się albo tuńczyka z puszki albo anchois – nigdy nie należny ich łączyć.
Nie należy także zastępować tych ryb żadnymi innymi np. śledziami czy sardynkami.
Kolejno wystarczy dodać przyprawy i tadammmmmm – sałatka nicejska jest gotowa 🥗🔥🥗.
Sałatka nicejska – tym składnikom mówimy NIE!
Współczesna sałatka nicejska składa się z wielu składników.
Aby nadal była “nicejska” są takie składniki, których absolutnie nie należy do niej dodawać.
Zdaniem radykalnych i tradycyjnych w tej kwestii Nicejczyków poniższe składniki to – składniki zakazane 😉.
I w tej kwestii są oni nieugięci!
Kukurydza – NIE!
Szalotka – NIE!
Zielony ogórek – NIE!
Ryż – NIE!
Sałata – NIE!
Sok z cytryny – NIE!
Musztarda – NIE!
Majonez – oj NIE!!!
Jeśli doda się którykolwiek z tych składników do sałatki, to żeby nie wiem jak próbować naciągnąć rzeczywistość, to prawdziwą “nicejską” na pewno już ona nie będzie.
W odniesieniu do tych lub jeszcze innych produktów dodawanych do tradycyjnej wersji sałatki, Nicejczycy nie pozostawiają żadnych złudzeń.
Jeśli dodasz którykolwiek z tych składników, nie ma problemu – tylko wówczas – zdaniem mieszkańców Nicei – nie waż się nazywać swojej sałatki “nicejską”.
Poniżej kilka zdjęć “nieprawidłowych” sałatek nicejskich.
Pomimo, że są one piękne i kolorowe, to nie są przygotowane z zachowaniem tradycyjnej receptury – zawierają bowiem “zakazane” składniki 😉.
Dlatego też w tych przypadkach bezpieczniej i bardziej dyplomatycznie jest mówić
o sałatkach przyrządzonych na sposób nicejski 😉:
Sałatka nicejska – niepozorna bohaterka skandali
Sałatka nicejska to dla Nicejczyków “śmiertelnie” poważna sprawa!
Biada śmiałkowi, który odważyłby się podnieść rękę na tradycyjną i oryginalną recepturę ich sałatki!
Niczym kiedyś Rejtan broniący Polski przed rozbiorem, Nicejczycy za każdym razem bronią swojej sałatki do “ostatniej kropli krwi”.
Mieszkańcy Nicei nie raz udowodnili swoje przywiązanie do tradycji rozpętując prawdziwą burzę i ciskając gromy niezadowolenia nawet w stronę wielkich szefów kuchni dopuszczających się profanacji tradycyjnej sałatki nicejskiej.
Pierwszej poważnej profanacji oryginalnego przepisu sałatki dopuścił się August Escoffier – francuski szef kuchni, który wpadł na świętokradczy pomysł dodania do sałatki ziemniaków i zielonej fasolki.
Zbulwersowało to nicejską ludność oraz ówczesnego mera Nicei, którym był Jean Médecin.
Znalazł on jednak bardzo proste wytłumaczenie dla tej profanacji Escoffiera pochodzącego z Villeneuve – Loubet – miejscowości oddzielonej od Nicei zaledwie rzeką.
Wypowiedziane z ust mera “on przecież nie jest Nicejczykiem” było w tym przypadku najgorszą możliwą obelgą dla wielkiego szefa kuchni.
O konserwatywnym podejściu mieszkańców Nicei do swojej sałatki we współczesnych czasach przekonał się także inny szef kuchni Cyril Lignac, który na jednym z ważnych wydarzeń w sierpniu 2020 roku zaserwował swoją autorską wersję sałatki nicejskiej – z ziemniakami, zieloną fasolką i parmezanem!
O zgrozo!
Owa profanacja ogromnie rozzłościła Nicejczyków!
Sałatka wielkiego szefa kuchni okazała się fiaskiem.
Został nawet oskarżony o … “kulinarny terroryzm”, co doskonale pokazuje powagę całej sytuacji.
Sałatka nicejska urosła niemalże do rangi ważnej sprawy państwowej, gdyż w jej sprawie interweniował sam mer Nicei Christian Estrosi.
Wystąpił on przeciwko “fałszywym” wersjom sałatki nicejskiej.
Wpadł nawet na pomysł ukarania “drobną grzywną” tych, którzy nie przestrzegaliby autentycznego przepisu sałatki.
Zażartował, że wszyscy ci, którzy robią sałatkę w inny niż tradycyjny, nicejski sposób powinni nawet płacić – jak to ładnie określił – “niewielką grzywnę” z tego tytułu.
W mediach społecznościowych istnieją liczne profile “obrońców sałatki nicejskiej”
w jej klasycznej, tradycyjnej wersji, co w sposób jednoznaczny pokazuje tradycyjne podejście mieszkańców Nicei do tradycji.
***
Sałatka nicejska to kulinarna i pachnąca słońcem wizytówka Nicei.
Jeden z kulinarnych filarów regionu, który został poturbowany kolejnymi wersjami
i modyfikacjami tradycyjnej receptury.
Sałatka nicejska może mieć wiele twarzy, jednakże są pewne granice, których przekraczać absolutnie nie wolno.
I choć powoduje liczne i pikantne dyskusje, to prawdziwa sałatka nicejska powinna przestrzegać pewnych zasad i unikać wszelkich modyfikacji.
Sałatka nicejska to pyszny, letni klasyk i najlepiej smakuje w upały, ale wspaniale sprawdzi się także o każdej innej porze roku.
Dojrzewające w pełnym słońcu Nicei warzywa oferują wspaniałą, zdrową ucztę pełną smaków, kolorów i zapachów.
Sałatka świetnie się sprawdzi zarówno jako przystawka na rozgrzewkę kubków smakowych, jak i samodzielne danie główne – w domu lub do pracy.
W oczekiwaniu z niecierpliwością na lepsze podróżniczo czasy, kolorowy i pełen witamin talerz pysznej sałatki wyczarowanej we własnym domu, przywoła słońce Nicei i umili ten trudny czas❤️🌴💦🌴❤️ .
***
Mam nadzieję, że nasza dzisiejsza kulinarna podróż śladami sałatki nicejskiej była dla Ciebie interesująca i że choć na chwilę pozwoliła Ci zapomnieć o ograniczeniach związanych z podróżowaniem 😍❤️😍.
Jeśli wpis o kolorowym świecie sałatki nicejskiej uznasz za wartościowy, będzie mi miło, jeśli podzielisz się ze mną swoją opinią w komentarzu lub zostawisz „lajka” ❤️.
Bardzo Ci dziękuję 😍 i do następnego francuskiego wpisu 😉.
Bardzo ciekawy artykuł. Brawo za tyle ciekawych informacji
Dziękuję ❤️. Zawsze staram się dać w swoich wpisach maksimum tego, co ciekawe 🤗.
Pozdrawiam ciepło z Saint Tropez 🤗.
Uwielbiam salatke nicejska, czesta ja robie w domu, szczegolnie w lecie, kiedy warzywa smakuja najlepie. Fajnie poczytac o historii salatki, co mozna, a co jest wrecz zabronione w jej komponowaniu. Mam nadzieje, ze jeszcze zjemy ja na Poudniu Francji. Pozdrawiam cieplutko!