Socca to kulinarny przysmak prosto z Nicei 🔥😋🔥.
Dziedzictwo nicejskiego stołu, na którym wychowało się wiele pokoleń 😀.
Symbol rozkoszy dla podniebienia oraz czasu spędzonego z najbliższymi 🎉🤩🎉.
***
Zapraszam Cię na stare miasto w Nicei 😉.
Usiądź ze mną przy jednym ze stolików.
Będziemy wspólnie degustować soccę 😋🤗😋 :
Zamknij oczy i wyobraź sobie taką sytuację.
Jesteś w Nicei – stolicy Lazurowego Wybrzeża.
Jest pełnia lata.
Z rozkoszą poddajesz się promieniom słonecznym i podziwiasz otaczające Cię widoki.
Spacerujesz kolorowymi uliczkami nicejskiej starówki:
Chłoniesz otaczające Cię kolory, smaki i zapachy.
Ale zaraz, zaraz.
Twój nos wyczuwa pewien charakterystyczny aromat.
Kusi Cię zapach wydobywający się z okolicznych restauracji.
Twoje kubki smakowe nie są w stanie się mu oprzeć.
Ulegasz aromatycznej pokusie i zatrzymujesz się na apéritif.
https://francuskiswiat.pl/aperitif-czyli-mala-wielka-przyjemnosc-francuzow/.
Zamawiasz kieliszek wina rosé i soccę: kultowe danie prosto z nicejskiego pieca.
Opuszkami palców odrywasz kawałek po kawałku, delektując się chrupiącym smakołykiem.
Co to jest socca?
Socca to swego rodzaju “brama” prowadząca do wspaniałej kuchni Nicei.
Kulinarna gwiazda prosto z nicejskiej starówki 🤩👩🍳🤩.
Dawno temu posiłek biedoty, dzisiaj wręcz przeciwnie.
Danie proste, tanie, a jednocześnie sycące i zdrowe.
Jego “sercem” jest ciecierzyca, a dokładnie mąka z ciecierzycy.
Ma duże właściwości zdrowotne i nie zawiera glutenu.
Oprócz mąki z ciecierzycy, w skład socci wchodzi oliwa, sól i woda.
Danie ma postać dużego naleśnika, który jest przygotowywany w specjalnym naczyniu.
Następnie zapieka się je w piecu opalanym drewnem:
Jaki jest sekret doskonałej socci?
Kiedy jest w piecu, absolutnie nie wolno jej stracić z oczu!
Po 10 minutach, idealna socca jest chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku:
Podaje się ją w mniejszych kawałkach, posypaną świeżym pieprzem:
Najlepiej spożywać soccę zaraz po wyjęciu z pieca.
W przeciwnym razie twardnieje i traci swoje właściwości, za które jest ceniona.
Skąd się wzięła socca?
To jak socca znalazła się w Nicei pozostaje tajemnicą.
Prawdopodobnie przywędrowała z włoskiej Ligurii.
W Nicei danie stało się popularne około 1900 roku.
“Moda” na soccę zapanowała dzięki kobiecie o imieniu Teresa.
To ona jako pierwsza zaczęła sprzedawać soccę.
“Placki” z ciecierzycy sprzedawała robotnikom oraz rybakom powracającym z długiej nocy na morzu:
Od tego czasu socca na dobre tu zagościła.
Stała się gastronomicznym DNA Nicei oraz pobliskich miast Lazurowego Wybrzeża.
Elementem charakterystycznym tego dania są jej “rowerowi” dostawcy.
Na specjalnym “rowerze” dowożą kolejne naleśniki na targ.
Dostawcy socci stanowią nie lada atrakcję oraz integralną część nicejskiego targowiska Cours Saleya:
Z czym podawać soccę?
Socca to mini – danie, które można spożywać samodzielnie, lub jako dodatek.
Można ją także podawać np. z sałatą:
Jest to także idealny przysmak dla najmłodszych.
Większość z dzieci to typowy “Tadek – niejadek” mający jadłowstręt na wszystko co zdrowe 🙈.
Dlatego socca to sprytny sposób, aby “przemycić” odrobinę zdrowia na talerzu.
Jak jeść soccę?
To jedno z nielicznych dań, przy którym dobre maniery idą w kąt.
Bowiem soccę należy spożywać wyłącznie palcami!
I biada śmiałkowi, który do konsumpcji odważy się poprosić o sztućce.
Nigdy nie należy jej jeść widelcem i nożem.
Jednak nie wszyscy turyści są tego świadomi.
Zdarza się, że – o zgrozo – proszą o sztućce.
Niestety, to profanacja i ryzyko narażenia się na śmieszność.
Danie to można spożywać według uznania na wiele różnych sposobów.
Można się nim delektować na miejscu w jednej z restauracji.
Socca będzie również idealnym towarzyszem spaceru po nicejskiej starówce.
Czy wiesz, że …???
Soccę można także przygotować w swoim domu.
Podczas wakacji w Nicei można kupić specjalne pudełko:
Znajduje się w nim “magiczna” butelka.
Zawiera ona bazę do przygotowania dania w domowym zaciszu.
Do zawartości butelki wystarczy dolać wodę i voilà – gotowe.
Twoje kubki smakowe będą mogły na nowo poczuć wspaniały smak socci.
Taki “kuferek” może być również oryginalnym prezentem dla rodziny czy przyjaciół.
***
Socca to specjalność Nicei i kulinarne dziedzictwo nicejskiego stołu.
To jeden z przysmaków kuchni nicejskiej, któremu nie da się oprzeć.
Jego aromat unosi się w zaułkach starego miasta i sprawia, że ślinka cieknie.
Kiedyś uważana za skromny posiłek robotników, dzisiaj jest kulinarną wizytówką Nicei.
To jedno ze sztandarowych dań, którego koniecznie trzeba spróbować.
Smaczna i niedroga może stanowić przekąskę lub szybki obiad z widokiem na morze.
W całej prostocie socci zaklęta jest magia nicejskiego stołu oraz przepustka do dalszych, kulinarnych doznań.
***
A jeśli chciałbyś się dowiedzieć więcej o innym nicejskim przysmaku, to zapraszam Cię tutaj:
https://francuskiswiat.pl/salatka-nicejska-czyli-kulinarna-wizytowka-nicei/
***
Dziękuję Ci za tę wspólną kulinarną podróż 😋.
Mam nadzieję, że pysznie spędziłeś ze mną czas 😍🥳😍.
Jeśli tak, to byłoby mi miło, gdybyś dał mi o tym znać w postaci komentarza lub “lajka” 😉.
Dziękuję, że ze mną jesteś 😘😍😘!
Do kolejnego wpisu 😉.
Wyglada smakowicie