To zwyczaj, który jest świetnie zakorzeniony w kulturze francuskiej 👌👌👌.
Synonim dobrego smaku i wspaniałego towarzystwa 😀.
Symbol przyjemności oraz typowo francuskiego stylu życia 🤗.
Preludium pysznego posiłku 😋🥰😋.
Tak niewielkie w swoim rozmiarze, ale jakże ogromne w swoim znaczeniu.
Czy ktoś wie, o czym dzisiaj Wam opowiem 🧐?
Bohaterem kolejnego wpisu jest niezwykły aktor francuskiego stołu 🤗.
I to wcale nie jest aktor drugoplanowy 😉!
Bo to kolejna Gwiazda francuskiego stołu 🌠🌠🌠.
Dzisiaj przed Wami – na czerwonym dywanie 😉 – w roli głównej wystąpi …
Francuski Apéritif 🍹🍷🥂🍾✨.
Apéritif – co to takiego jest?
Apéritif, w skrócie Apéro – to najczęściej alkohol serwowany przed posiłkiem w celu pobudzenia apetytu.
Bardzo często towarzyszą temu mini przekąski – na jeden kęs.
Apéritif to jeden z filarów francuskiej kultury i kolejna “świętość” kraju nad Sekwaną.
Prawdziwy rytuał i tradycja, który jest symbolem delektowania się wspaniałymi chwilami z rodziną lub przyjaciółmi.
Apéritif to uniwersalny “język” francuskiej rozmowy oraz punkt startu na mapie kulinarnego, francuskiego maratonu przy stole.
Zasadniczo Apéritif trwa od pół godziny nawet do dwóch godzin, ale zdarza się, że Apéro w dobrej, domowej atmosferze przeciąga się tak długo, że ….. nikt nie ma ochoty zasiadać do głównego posiłku!
Apéritif na południu Francji ma szczególną “oprawę”.
Bardzo często – oprócz dobrego trunku i wspaniałego towarzystwa – towarzyszy mu widok na morze, stopy zanurzone w piasku oraz zachód słońca.
C’est la vie 😘💕😘!
Apéritif może być spożywany w domu, w barze czy też w restauracji.
Kojarzy się go najczęściej z weekendem, gdyż symbolizuje on oddzielenie pracy od relaksu i odpoczynku.
Apéritif może być spontaniczny, bez specjalnego nadęcia i przygotowania, jak
i bardzo elegancki, starannie przygotowany, nawet z toastem 🥂🍾.
Serwowany w domowym zaciszu, z reguły przygotowywany jest z tego, co gospodarz ma aktualnie w zasięgu ręki.
Apéritif może mieć miejsce przed obiadem lub kolacją.
Jaki alkohol serwuje się na Apéritif?
Należy podkreślić, że każdy region Francji ma do zaproponowania inny rodzaj lokalnego alkoholu, typowego dla tego regionu.
Na upalnym południu Francji najczęściej serwowanym Apéro, jest pastis.
To mocny (45-procentowy!) alkohol o smaku anyżowym, charakterystyczny dla Prowansji, który jest podawany z kostkami lodu.
Po dolaniu wody przybiera kolor, jak na zdjęciu poniżej:
Szerzej o pastisie na pewno Wam jeszcze opowiem.
Mówiąc o Apéritifie nie sposób nie wspomnieć o winie.
Aby pobudzić swoje kubki smakowe, najczęściej serwuje się lekkie wino białe lub różowe (rosé), które jest lżejsze od wina czerwonego.
Często także popija się aperol spritz lub szampana w wersji klasycznej, a także
z dodatkiem owoców.
Jakie przekąski podaje się do Apéritif?
Tutaj panuje absolutna dowolność i można serwować wszystko według własnego uznania.
Jednakże należy mieć na uwadze, że to, co się serwuje na francuskim stole,
w większości decyduje o sukcesie wieczoru.
Młodsi wiekiem do trunku bardzo często podjadają chipsy, orzeszki lub słone krakersy:
Innego rodzaju przekąski, które mogą być serwowane, to przykładowo:
Oliwki:
Tapenada z grzankami:
(jeśli nie wiesz, co to jest tapenada, polecam jeden z wcześniejszych wpisów https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-dania-na-poludniu-francji/)
Talerz wędlin z różnymi dodatkami:
Talerz rozmaitości:
Różnego rodzaju koreczki:
Mini tartinki:
Surowe warzywa z dipami lub bez – w różnych wersjach:
Krewetki – w różnych postaciach i z różnymi dodatkami:
Z biegiem czasu zainteresowanie Apéritifem wykazali wielcy szefowie kuchni, którzy postanowili zagłębić się w temacie.
Poświęcili mu wiele uwagi, aż do tego stopnia, że wraz z upływem czasu Apéritif stał się osobnym daniem i specjalizacją samą w sobie.
Business is business
Śmiało można powiedzieć, że rynek Apéritif to niezły interes i prężnie działający sektor francuskiej gospodarki.
Branża ta bardzo szybko się rozwija, odnotowując co roku istotny wzrost.
Gama produktów proponowanych jako Apéritif stale się rozrasta, dlatego każde podniebienie może znaleźć coś dla siebie.
Apéritifem można się delektować każdego dnia, niezależnie od pory roku, jednakże największy popyt na niego jest w okresie letnim oraz zimowym – wraz ze zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia i Sylwestrem.
W tym czasie producenci z branży dwoją się i troją, aby sprostać oczekiwaniom swoich klientów.
Wprowadzają wówczas na rynek np. specjalne świąteczne oferty lub też inne produkty, które będą dostępne później przez cały rok.
Pewną odmianą Apéritifu jest tzw. Apéritif dînatoire serwowany wieczorem.
W odróżnieniu od klasycznej wersji, w tym przypadku do alkoholu serwowane są przekąski, które mają niejako zastąpić posiłek.
Oznacza to, że w odróżnieniu od klasycznego Apéritifu będącego wstępem do głównego posiłku, po Apéritif dînatoire, po przekąskach – nie ma ciągu dalszego.
Poniżej zdjęcie przykładowego Apéritifu dînatoire mającego postać substytutu kolacji:
Ten typ Apéritifu narodził się ze względów ekonomicznych, na skutek kryzysu finansowego.
Przekąski kosztują zdecydowanie mniej, niż pełny posiłek.
Jednakże ten typ Apéritifu ma także zagorzałych przeciwników i krytyków.
Podkreślają oni, że tego typu przekąska nie ma wystarczających wartości odżywczych niezbędnych dla organizmu.
Prawdziwy francuski posiłek jest niczym tajemniczy ogród, pełen pięknych kwiatów.
Przechodzisz przez główna bramę, a tam czekają na Ciebie same wspaniałości 🍸🍷🍹🍷🌴🌞⛵💦…..
I właśnie tą bramą jest Apéritif 🍹🍷🥂🍾✨.
To swego rodzaju “przepustka” zachęcająca do niezwykłej, kulinarnej podróży.
Apéritif to bilet wstępu prowadzący do wydobycia esencji francuskiego posiłku, wszystkich jego smaków, kolorów i zapachów.
A jakie są kolejne przystanki na mapie kulinarnej podróży francuskiego stołu, o tym opowiem Wam już wkrótce.
Zatem bądźcie czujni 😉.
Jeśli moja opowieść o francuskim Apéritifie – o “bramie” prowadzącej do dalszej, wspaniałej, kulinarnej podróży – Wam się podobała, koniecznie dajcie mi o tym znać 😉 .
Tymczasem przesyłam moc uścisków i do następnego wpisu 😉.
[…] Jeśli nie czytałeś mojego wpisu o francuskim apéritifie to polecam Ci ten wpis: https://francuskiswiat.pl/aperitif-czyli-mala-wielka-przyjemnosc-francuzow/ […]
[…] Często poprzedza go tzw. apéritif (w skrócie, „apéro”), o którym szerzej pisałam w osobnym wpisie https://francuskiswiat.pl/aperitif-czyli-mala-wielka-przyjemnosc-francuzow/ […]
Ależ uczta dla oko, oglądając te fotografie. Opis super
Bardzo dziękuję 🤗
[…] https://francuskiswiat.pl/aperitif-czyli-mala-wielka-przyjemnosc-francuzow/ […]
[…] https://francuskiswiat.pl/aperitif-czyli-mala-wielka-przyjemnosc-francuzow/. […]
[…] https://francuskiswiat.pl/aperitif-czyli-mala-wielka-przyjemnosc-francuzow/ […]