Socca – kulinarny przysmak z Nicei
Socca to kulinarny przysmak prosto z Nicei 🔥😋🔥. Dziedzictwo nicejskiego stołu, na którym wychowało się wiele pokoleń 😀. Symbol rozkoszy dla podniebienia oraz czasu spędzonego z najbliższymi 🎉🤩🎉. Zapraszam Cię na nicejską ucztę 😉! Razem ze mną usiądź przy jednym ze stolików. Wspólnie będziemy degustować soccę.
Boże Narodzenie w Prowansji – część 2
Boże Narodzenie w Prowansji jest wyjątkowe także pod względem kulinarnym 🎄😋🎅 . Przepyszna kuchnia przeplata się z piękną symboliką oraz wspaniałymi tradycjami 💜💛💜. To szczególny czas, nie tylko dla ducha, ale także … dla podniebienia 🔥. Dzisiaj pokażę Ci kulinarne tradycje Bożego Narodzenia w Prowansji 😋🎄😋🎅🎄.
Zimowe kolory Prowansji
Zimowe kolory Prowansji to wspaniały spektakl. Zarówno dla oka, ciała, jak i dla ducha 💜😍💜. W zależności od pogody zmieniają się jak kameleon 🤗. Dzisiaj zaczynamy kolejną wspaniałą podróż ✈️. Witaj w bajkowej krainie Prowansji 💜. Tym razem w zimowej odsłonie ⛄️❄️🎄🎅⛄️.
Ratatuja, czyli gulasz z Prowansji
Ratatouille, czyli ratatuja to warzywny gulasz prosto z Prowansji 🍅🫑🍆🥒🧅🧄🌿. Klasyk klasyków kuchni francuskiej i prowansalskiej 🇫🇷. Pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu 🤩. To prowansalska uczta kolorów, smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam Cię do bajkowej krainy Prowansji na ratatouille 💜☀️💜.
La bouillabaisse – zupa rybna z Prowansji
La bouillabaise to tradycyjna zupa rybna prosto z Prowansji 😋🥘😋. Dawne danie rybaków i ubogich, współcześnie jest jednym ze skarbów francuskiej gastronomii 🤩. To kulinarna perełka pełna smaku i aromatu 💥. Zapraszam Cię do odkrycia razem ze mną sztandarowego dania Prowansji 🔥.
Małże Świętego Jakuba
Małże Świętego Jakuba to morskie perły 🤍. Jest to kolejny, przepyszny owoc morza 😋. Duża muszla sprytnie skrywa prawdziwy skarb ⭐️️🐚⭐️. Biały owoc to perła zimowego stołu 😍. To także symbol pięknej, duchowej uczty ❤️.
Walentynki w Saint Tropez
Walentynki w Saint Tropez mają wspaniałą oprawę i atmosferę ❤️. Romantyczną, a jednocześnie kameralną ❤️. Odświętną, a zarazem zwyczajną 👫. Dzisiaj zabieram Cię na randkę ❤️ . Wyruszamy w wirtualną, miłosną podróż – prosto do serca Saint Tropez ❤️.
Otwieranie ostryg – mistrzostwo i artyzm
Otwieranie ostryg to prawdziwe wyzwanie 🦪. Jest to nie lada sztuka, która wymaga cierpliwości, precyzji, ale i ogromnej ostrożności 🦪. Ostryga, zamknięta szczelnie w swej twardej skorupie, nie przed każdym chce odkryć swoje wdzięki 😉. Kto uczynił z tego sztukę i sposób na swoje życie 🧐? Zapraszam Cię na ostrygowe szaleństwo 🦪🦪🦪 .
Jestem najlepszym przykładem, że każdy koniec to jednocześnie nowy początek oraz że „niemożliwe” po prostu nie istnieje 🙂
Zawodowo zgłębiam tajniki francuskiego notariatu w jednej z kancelarii w Saint Tropez.
W wolnym czasie popijam szampana na którejś z plaż celebrując życie, delektuję się wspaniałymi smakami oraz zapachami tutejszej kuchni oraz odkrywam kolejne magiczne zakątki Prowansji i Lazurowego Wybrzeża.
Chcę podzielić się z Tobą moją unikatową wiedzą oraz pasją, ciekawostkami i tajemnicami regionu oraz samego Saint Tropez, które pomogą Ci cieszyć się niezapomnianymi wakacjami w tym pięknym regionie.
Cenię jakość i autentyczność, więc jeśli podobnie jak ja szanujesz te wartości, to rozgość się u mnie wygodnie 🙂
Zapraszam Cię do mojego Francuskiego Świata!