
Socca – kulinarny przysmak z Nicei
Socca to kulinarny przysmak prosto z Nicei ???. Dziedzictwo nicejskiego stołu, na którym wychowało się wiele pokoleń ?. Symbol rozkoszy dla podniebienia oraz czasu spędzonego z najbliższymi ???. Zapraszam Cię na nicejską ucztę ?! Razem ze mną usiądź przy jednym ze stolików. Wspólnie będziemy degustować soccę.

Boże Narodzenie w Prowansji – część 2
Boże Narodzenie w Prowansji jest wyjątkowe także pod względem kulinarnym ??? . Przepyszna kuchnia przeplata się z piękną symboliką oraz wspaniałymi tradycjami ???. To szczególny czas, nie tylko dla ducha, ale także … dla podniebienia ?. Dzisiaj pokażę Ci kulinarne tradycje Bożego Narodzenia w Prowansji ?????.

Zimowe kolory Prowansji
Zimowe kolory Prowansji to wspaniały spektakl. Zarówno dla oka, ciała, jak i dla ducha ???. W zależności od pogody zmieniają się jak kameleon ?. Dzisiaj zaczynamy kolejną wspaniałą podróż ✈️. Witaj w bajkowej krainie Prowansji ?. Tym razem w zimowej odsłonie ⛄️❄️??⛄️.

Ratatuja, czyli gulasz z Prowansji
Ratatouille, czyli ratatuja to warzywny gulasz prosto z Prowansji ???????. Klasyk klasyków kuchni francuskiej i prowansalskiej ??. Pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu ?. To prowansalska uczta kolorów, smaków i aromatów. Dzisiaj zapraszam Cię do bajkowej krainy Prowansji na ratatouille ?☀️?.

La bouillabaisse – zupa rybna z Prowansji
La bouillabaise to tradycyjna zupa rybna prosto z Prowansji ???. Dawne danie rybaków i ubogich, współcześnie jest jednym ze skarbów francuskiej gastronomii ?. To kulinarna perełka pełna smaku i aromatu ?. Zapraszam Cię do odkrycia razem ze mną sztandarowego dania Prowansji ?.

Małże Świętego Jakuba
Małże Świętego Jakuba to morskie perły ?. Jest to kolejny, przepyszny owoc morza ?. Duża muszla sprytnie skrywa prawdziwy skarb ⭐️️?⭐️. Biały owoc to perła zimowego stołu ?. To także symbol pięknej, duchowej uczty ❤️.

Walentynki w Saint Tropez
Walentynki w Saint Tropez mają wspaniałą oprawę i atmosferę ❤️. Romantyczną, a jednocześnie kameralną ❤️. Odświętną, a zarazem zwyczajną ?. Dzisiaj zabieram Cię na randkę ❤️ . Wyruszamy w wirtualną, miłosną podróż – prosto do serca Saint Tropez ❤️.

Otwieranie ostryg – mistrzostwo i artyzm
Otwieranie ostryg to prawdziwe wyzwanie ?. Jest to nie lada sztuka, która wymaga cierpliwości, precyzji, ale i ogromnej ostrożności ?. Ostryga, zamknięta szczelnie w swej twardej skorupie, nie przed każdym chce odkryć swoje wdzięki ?. Kto uczynił z tego sztukę i sposób na swoje życie ?? Zapraszam Cię na ostrygowe szaleństwo ??? .

Jestem najlepszym przykładem, że każdy koniec to jednocześnie nowy początek oraz że „niemożliwe” po prostu nie istnieje 🙂
Zawodowo zgłębiam tajniki francuskiego notariatu w jednej z kancelarii w Saint Tropez.
W wolnym czasie popijam szampana na którejś z plaż celebrując życie, delektuję się wspaniałymi smakami oraz zapachami tutejszej kuchni oraz odkrywam kolejne magiczne zakątki Prowansji i Lazurowego Wybrzeża.
Chcę podzielić się z Tobą moją unikatową wiedzą oraz pasją, ciekawostkami i tajemnicami regionu oraz samego Saint Tropez, które pomogą Ci cieszyć się niezapomnianymi wakacjami w tym pięknym regionie.
Cenię jakość i autentyczność, więc jeśli podobnie jak ja szanujesz te wartości, to rozgość się u mnie wygodnie 🙂
Zapraszam Cię do mojego Francuskiego Świata!