Ratatuja, czyli francuska ratatouille (czytaj: ratatuj) to warzywny gulasz prosto z Prowansji 🥒🍅🫑🍆🧅🧄🌿.
Pyszny, zdrowy i prosty w przygotowaniu 🤩.
To rozkosz prowansalskich kolorów, smaków i aromatów.
Dzisiaj zapraszam Cię do bajkowej krainy Prowansji na ratatouille 💜☀️💜.
***
O tym, jak ważną rolę w życiu każdego Francuza odgrywa kuchnia, pisałam już kiedyś tutaj:
https://francuskiswiat.pl/kuchnia-francuska-czyli-jak-biesiaduja-francuzi/.
Jeśli jesteś ze mną od jakiegoś czasu, to wiesz, że we Francji dobre jedzenie i celebracja posiłków ma ogromne znaczenie.
Jeśli od niedawna gościsz w moich wirtualnych progach, to proszę koniecznie zerknij na ten wpis.
Pozwoli Ci to zrozumieć kulinarne dziwactwa Francuzów 😉.
Co to jest ratatouille?
Ratatouille, czyli polska ratatuja, to jedno z flagowych dań kuchni francuskiej i prowansalskiej.
Wspominałam o nim już kiedyś w ramach wpisu o najsłynniejszych daniach południa Francji:
https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-dania-na-poludniu-francji/
Ratatuja to warzywny gulasz pachnący prowansalskim słońcem.
Esencja i kwintesencja kuchni prowansalskiej 💜.
Obecnie danie to święci triumfy, ale … nie zawsze tak było 🤭.
“Żałosne danie”
Pierwsze pisemne wzmianki o ratatui pojawiły się w XIX wieku.
Wówczas określano ją jako “żałosne danie”.
Cieszyło się ono uznaniem w koszarach i … więzieniach 😱.
I to bynajmniej nie ze względu na swoje walory zdrowotne czy smakowe, a z uwagi na łatwość przygotowania.
Do ratatui w lekceważący sposób odnosi się także Słownik prowansalsko – francuski z 1846 roku.
Pomiędzy wieloma niepochlebnymi określeniami, pojawiają się m.in. “zły gulasz”, a nawet … “zupa dla szczurów” 😱!
Niechlubną sławę tego dania w mistrzowski sposób wykorzystał Brad Bird, reżyser bajki “Ratatouille”.
Pierwsze skrzypce gra w niej … szczur!
Na postaci gotującego szczura Rémy, reżyser zarobił fortunę, a nawet zdobył Oscara.
Więcej szczegółów o tym filmie zdradzę Ci pod koniec wpisu 😉🐭👨🏼🍳 .
Z czego się składa ratatuja?
W skład ratatui wchodzą: oliwa z oliwek, pomidory, kolorowa cukinia, bakłażan, papryka zielona i czerwona.
Nie może zabraknąć również cebuli i czosnku oraz aromatycznych ziół prowansalskich.
Z czym serwować?
Ratatouille jest daniem uniwersalnym.
Jest przepyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno w różnych wersjach.
Można się nim delektować w każdych okolicznościach.
Podczas upalnego lata świetnie się sprawdzi na rodzinnym pikniku.
Z kolei w porze jesienno – zimowej doskonale rozgrzeje podczas chłodnego wieczoru.
Ratatuja może być samodzielnym daniem lub stanowić dodatek do dania głównego.
Przykładowo można ją podawać:
- z mięsem czerwonym:
- z mięsem drobiowym:
- z makaronem lub ziemniakami:
- ryżem lub kaszą:
- z rybą:
- z owocami morza:
- lub po prostu z jakiem sadzonym:
Ratatuja vs. tian provençal
Ratatouille jest bardzo często mylone z innym prowansalskim daniem, którym jest tian provençal.
Rzeczywiście obydwa dania są do siebie bardzo podobne.
Do ich przyrządzenia używa się niemalże tych samych składników, jednak różnica polega głównie na sposobie ich przygotowania.
Tian to cienko pokrojone warzywa ułożone w bardzo estetyczny sposób w glinianym naczyniu:
Następnie są one zapiekane w piekarniku, a nie duszone na ogniu, jak to miejsce w przypadku ratatui.
“Siostry” ratatouille
Ten sam rodzaj dania jednak w różnych odmianach można także odnaleźć w innych krajach.
Katalońska samfaina, tumbet z Majorki czy chichoumeille z Langwedocji, to “siostrzane” wersje prowansalskiej ratatui.
Wersja włoska to caponata, maltańska kapunata a grecka to briami.
Analogiczne danie znajdziemy także w kuchni bułgarskiej, rumuńskiej czy węgierskiej.
Bajka “Ratatouille”
Ratatouille to nie tylko pyszne i zdrowe danie z Prowansji.
To także tytuł filmu animowanego (bajki) Disneya 🎥🐭👨🏼🍳.
Jeśli jej nie pamiętasz lub nie znasz, to zerknij proszę tutaj:
https://www.filmweb.pl/video/Zwiastun/Ratatuj+Zwiastun+nr+1-18784
Szczur – kojarzący się zazwyczaj negatywnie, przez reżysera został przedstawiony jako jedna z najważniejszych postaci.
Niczym wytrawny Masterchef dyrygował kuchnią w jednej z paryskich restauracji!
Perypetie gotującego szczura Rémy, który pomaga z ukrycia młodemu kucharzowi, okazały się ogromnym sukcesem.
Film otrzymał wiele różnych nagród, a w 2007 roku był 5-cio krotnie nominowany do Oscara.
Zwyciężył w kategorii “Najlepszy pełnometrażowy film animowany” 🎬🔥🎬.
***
Ratatouille – to prowansalski, prosty gulasz warzywny.
Klasyk kuchni francuskiej i prowansalskiej 🇫🇷.
Porcja zdrowia w czystej postaci i rozkosz dla kubków smakowych.
Danie o wielu zaletach, które można serwować na różnorodne sposoby.
Pyszny, zdrowy i kolorowy talerz, można sobie zaserwować zarówno w sezonie letnim, jak i obecnie w chłodne jesienno – zimowe dni.
Bon appétit 🤩😋🤩!
***
A czy Ty znasz, lubisz ratatouille 🧐?
Jestem bardzo ciekawa Twoich gustów smakowych 🧐😉🧐.
Dziękuję Ci za naszą kolejną wspólną podróż po bezdrożach kuchni prowansalskiej 😊😋😊.
Mam nadzieję, że pysznie spędziłeś ze mną czas 😉.
Jeśli mój wpis Ci się podobał, będzie mi miło, jeśli zechcesz mi dać o tym znać w postaci komentarza lub “lajka” 😉.
Dziękuję Ci, że ze mną jesteś i że mnie wspierasz 🤩.
Merciiii 😘.