Jeżowce to bezapelacyjnie kolczaste piękności Prowansji.
Kulinarny sezon zimowy na południu Francji rządzi się swoimi prawami 👨🏻🍳🍽🔥.
Smakosze i szefowie kuchni czekają z niecierpliwością na zimowe dary Matki Natury 💙💦💎.
Na blogu opowiadałam już o ostrygach, truflach
i o mimozie – jeśli nie czytałeś moich wcześniejszych wpisów to koniecznie nadrób zaległości:
- ostrygi: https://francuskiswiat.pl/krolowa-jest-tylko-jedna-czyli-jej-wysokosc-ostryga-%e2%81%a3%e2%81%a3/
Jeżowce – to kolejny zimowy produkt oczekiwany
z niecierpliwością przez prawdziwych znawców
i smakoszy 😋.
I choć – delikatnie mówiąc – wygląd jeżowców może odstraszać, to tylko najwięksi znawcy i koneserzy będą w stanie je docenić 🔥🔥🔥.
Być może “jeżowce” brzmi dla Ciebie tajemniczo, ale wierz mi – zaraz wszystko będzie jasne 👌.
***
Co to za kolczasty dziwoląg 🧐?
Kto ze znanych osobistości stracił dla niego głowę 🧐?
Jaką ważną rolę pełni – nie tylko w kuchni 🧐?
***
Między innymi o tym wszystkim opowiem Ci poniżej 😉👌😉.
***
Dzisiaj zapraszam Cię na wspólne odkrywanie kolczastego świata jeżowców, które mieszkańcy Prowansji nazywają kawiorem Morza Śródziemnego 😋😊😋
***
Co to są jeżowce?
To jedne z najsmaczniejszych i najbardziej wartościowych owoców morza.
Z wyglądu przypominają kolczaste dziwolągi, ale wewnątrz kryją prawdziwy skarb – smaczny, pomarańczowy koral, który cieszy podniebienia ich wielbicieli oraz szefów kuchni.
Ze względu na swoje unikatowe właściwości oraz piękny kolor, jeżowce nazywane są przez mieszkańców Prowansji kawiorem Morza Śródziemnomorskiego.
Koral jeżowca jest jadalną jego częścią.
Może on przybierać różne odcienie, począwszy od pomarańczowego, aż po intensywnie koralowy,
w zależności od okoliczności przyrody, w których występuje.
Zbiór jeżowców
Wydobycie jeżowców wcale nie jest łatwe.
Znajdują się one bowiem pod powierzchnią wody,
w morzu.
W celu zachowania odpowiedniej ilości zasobów, połów jeżowców jest dozwolony przez francuskie prawo od
1 listopada do 15 kwietnia.
Ilość, która może być złowiona jest ograniczona do czterech tuzinów na osobę dziennie.
W pozostałym okresie połów jest surowo zabroniony, aby nie zakłócać ich okresu rozmnażania.
W przeciwnym razie grożą surowe kary finansowe (nawet ponad 20 tysięcy euro).
Są takie miejsca, w których połów jeżowców jest bezwzględnie zakazany przez cały czas, bez względu na termin.
Jeżowce wydobywa się wypływając łodzią w morze, następnie schodząc pod wodę w celu ich zebrania.
Jako, że w terminie zimowym temperatura wody jest dosyć niska, osoba, która schodzi pod wodę jest ubrana w kombinezon.
Jest także wyposażona w rękawice oraz specjalne narzędzia (kolce, haki lub specjalny nóż), aby się nie skaleczyć i aby móc zebrać jeżowce w bezpieczny sposób.
Jak otwierać jeżowce?
Otworzyć jeżowce tak, aby się nie zranić, to prawdziwa sztuka.
Kiedy spożywa się je w jednej z lokalnych restauracji, nie ma z tym najmniejszego problemu, gdyż otwiera je sprzedawca.
Podczas otwierania jeżowca najdłuższe kolce są odłamywane, aby zapobiec skaleczeniu.
Następnie kolczastą skorupkę otwiera się najłatwiej za pomocą … nożyczek, które są wbijane w odpowiednie miejsca jeżowca.
W momencie otwarcia kolczastej skorupy z wnętrza otwieranego jeżowca wypływa płyn, który stanowi prawdziwy rarytas dla szefów kuchni.
Zbierają go dokładnie i dodają np. do sosów, lub do risotto, aby nadać aromat przygotowywanym daniom.
W ten sposób następuje otwarcie kolczastej skorupki
i voilà – mamy pyszny, pomarańczowy koral nadający się do spożycia 😋.
Jak jeść jeżowce?
Jeżowce można jeść na różne sposoby.
Począwszy od wersji najprostszej siedząc na przykład nad brzegiem morza, zamaczając chleb w skorupce
i nakładając na niego koralowego jeżowca, aż po wersje bardziej wyszukane.
Prawdziwi znawcy mówią, że nie należy ich spożywać za pomocą łyżeczki, a po prostu nakładać jeżowce na chleb.
Najlepiej smakują spożywane dokładnie w ten sposób
z kieliszkiem białego wina.
Samej treści jeżowca może i nie ma zbyt wiele do spożycia, ale jakość zdecydowanie przebija ilość.
Jak we wszystkich owocach morza, po otwarciu jeżowca można poczuć unikatowy smak i zapach morza.
Jeżowce najlepiej otwierać w ostatniej chwili tuż przed spożyciem.
W ten sposób zachowują najwięcej wartości odżywczych i smakują najlepiej.
Te kolczaste dziwolągi i ich koralowa zawartość są bardzo doceniane przez największych szefów kuchni.
Jeżowce można znaleźć zarówno w przepisach prostych i tanich, jak również tych bardziej wyrafinowanych dla kubków smakowych.
Jeżowce wspaniale smakują samodzielnie lub skrapiane sokiem z cytryny z dodatkiem sosu z szalotki i białego wina:
Stanowią także dodatek do różnych dań.
Przykładowo:
- do omletów
- różnego rodzaju sałatek:
- makaronów:
- do sosów, które zwykle towarzyszą daniom z ryb
- Jeżowce mogą być także faszerowane:
Czasami jeżowce dodaje się pod koniec gotowania do zupy rybnej lub sosów aby wzmocnić ich smak i aromat.
Jeżowce można nabyć na targach rybnych, sklepach
i restauracjach z owocami morza.
Koralowiec jeżowców może być także sprzedawany
w puszkach.
Jest to nowa metoda marketingowa, która powoduje, że są one nieco tańsze, a tym samym bardziej przystępne.
Właściwości zdrowotne jeżowców
Wyglądający bardzo niepozornie jeżowiec jest bogaty
w wiele skarbów dla zdrowia.
Zawiera witaminy i sole mineralne, takie jak m.in.: jod, cynk, witamina A, kwasy Omega 3 czy białko.
Do tego charakteryzuje się niską zawartość tłuszczu
i cukru.
Jeżowce w walce z rakiem
Okazuje się, że szczegóły z intymnego życia jeżowców stanowią fascynującą gratkę dla naukowców.
Jeżowce odgrywają bardzo ważną rolę w walce z rakiem.
W mieście Roscoff w Bretanii (we Francji) znajduje się stacja naukowa z 1872 roku, która zajmuje się biologią morza, w tym m.in. prowadzi specjalistyczne badania jeżowców w kontekście walki z chorobami nowotworowymi.
Nie będę zagłębiać się w aspekty biologiczno – medyczne, ale okazuje się, że jeżowce są niezwykłymi, badawczymi modelami, które dają nowe perspektywy
w leczeniu raka.
Badania z udziałem jeżowców okazały się tak ważne
w dziedzinie nauki, że przyniosły nawet Nagrodę Nobla
w dziedzinie medycyny.
Jeżowce – artystyczną inspiracją
Urokowi jeżowców uległ między innymi Salvador Dali.
Oprócz tego, że zjadał ich tuzin przy każdy posiłku, te niezwykłe, kolczaste stwory, stały się dla niego ogromną inspiracją artystyczną.
Motyw jeżowca, jako, że łączy w sobie strukturę twardą
i miękką był bardzo często używany przez artystę w jego pracach.
Skorupa jeżowca pojawia się w wielu jego dziełach.
Poniżej kilka z nich:
Ale to jeszcze nie wszystko!
Fascynacja Salvadora Dali jeżowcami doprowadziła do kolejnej artystycznej inspiracji.
W konsekwencji powstała niesamowita kolekcja biżuterii z jeżowcem w roli głównej.
Jeżowce stanowiły inspirację również dla innych artystów (m.in. dla Victora Hugo czy pisarza Marcela Pagnola), jednakże inspiracja Salvadora Dali była chyba najsilniejsza, najbardziej znamienna i zostawiła największy artystyczny wkład dla potomnych.
***
Jeżowce to dyskretne gwiazdy morskie oraz kolejne wspaniałe dary od Matki Natury.
Są doskonałym dowodem na to, że pozory mogą mylić.
Wyglądające odstraszająco kryją w sobie prawdziwy skarb – całe bogactwo witamin i minerałów jakże cennych dla zdrowia.
Zimową porą w Prowansji często są okazją do biesiadnej degustacji pod gołym niebem z rodziną
i przyjaciółmi.
Zdarza się, że takie biesiady z jeżowcami w roli głównej skupiają nawet całe prowansalskie wioski.
Stały się kulinarną i artystyczną inspiracją fascynującą ludzi na całym świecie oraz podwaliną do badań naukowych zwalczających choroby nowotworowe.
Jedni je kochają, innych odstraszają, ale jedno jest pewne: jak wszystkim owocom morza, tak i jeżowcom na pewno warto dać szansę.
***
A Ty próbowałeś już kiedyś jeżowców 🧐?
Jeśli tak, to jakie są Twoje wrażenia 🧐?
***
Jeśli wpis o intrygującym, kolczastym świecie jeżowców uznasz za interesujący i wartościowy, będzie mi miło, jeśli podzielisz się ze mną swoją opinią w komentarzu lub zostawisz “lajka”
❤️😍❤️.
Dziękuję 😍 i do następnego, ciekawego wpisu 😀🌞💛!
[…] (O jeżowcach szerzej pisałam kiedyś tutaj: https://francuskiswiat.pl/jezowce-kolczaste-pieknosci-prowansji/) […]
[…] https://francuskiswiat.pl/jezowce-kolczaste-pieknosci-prowansji/ […]
[…] Jeśli nie wiesz, czym są jeżowce, zapraszam Cię tutaj: https://francuskiswiat.pl/jezowce-kolczaste-pieknosci-prowansji/ […]