La bouillabaisse – zupa rybna z Prowansji

La bouillabaisse – zupa rybna z Prowansji

La bouillabaisse to tradycyjna zupa rybna prosto z Prowansji 😋🥘😋.

Dawne danie rybaków i ubogich, współcześnie jest jednym ze skarbów francuskiej gastronomii 🤩.

To kulinarna perełka pełna smaku i aromatu 💥.

***

W kolejnym wpisie zapraszam Cię do odkrycia razem ze mną sztandarowego dania Prowansji 🔥.

***

Co to jest la bouillabaisse
(czytaj: la bujabes)?

Photo: ufe-perou.com

To kulinarna wizytówka Marsylii i całej Prowansji.

Tradycyjna zupa rybna jest charakterystyczna właśnie dla tego regionu.

I nie jest to zwykła zupa.

Towarzyszy jej cały ceremoniał.

Począwszy od przygotowania, poprzez sposób jej serwowania, a następnie konsumowania.

Dawno temu rybacy z Marsylii, powracając z połowu przygotowywali swoje zdobycze na sprzedaż.

Sortując złowione ryby, na bok odkładali te, które były “brzydsze” lub uszkodzone.

Do sprzedaży przeznaczali tylko najpiękniejsze okazy, a “gorsze” zanosili do swoich domów.

Z tego małżonki rybaków przygotowywały wywar rybny i serwowały go z sosem majonezowym i grzankami:

Photo: edisud.com

I voilà!

Właśnie w taki sposób, w Marsylii, narodziła się kulinarna gwiazda Prowansji – la Bouillabaisse.

Tradycyjna receptura

Photo: myprovence.fr

W 1980 roku sześciu głównych restauratorów z Marsylii opracowało “Kartę Bouillabaisse”.

Wskazali w niej warunki, które muszą być spełnione, aby zupa rybna była autentyczną zupą Bouillabaisse.

M.in. określili konkretne gatunki ryb, których powinno się używać oraz ustanowili sposób jej serwowania.

Jeśli nie są spełnione warunki wymienione w Karcie, to znaczy, że danie jest zwyczajną zupą rybną, a nie prowansalskim przysmakiem.

Opracowanie tej Karty było odpowiedzią na niechlubne praktyki wielu restauratorów oraz na “zamach” na prowansalską tradycję.

Niektórzy z nich, w najbardziej turystycznych miejscach Marsylii, ośmielali się serwować prostą zupę rybną pod szyldem “bouillabaisse”.

Z jednej strony wykorzystując w ten sposób niewiedzę turystów, a z drugiej dokonując profanacji tradycji i receptur Prowansji.

Dlatego też autorzy “Karty” podkreślają, że nie ma miejsca ani na tańsze, ani na zmienione wersje tradycyjnej zupy regionu.

Bo choć zup rybnych może być wiele, to prawdziwa bouillabaisse może być tylko jedna 🤩.

Przygotowanie

Prawdziwą zupę rybną nie jest wcale łatwo przygotować.

Wymaga to nie lada precyzji z obowiązkowym uszanowaniem tradycji.

Każda prowansalska gospodyni ma swój własny, sekretny przepis, przekazywany z pokolenia na pokolenie.

Przygotowaniu bouillabaisse towarzyszy cały ceremoniał.

Najpierw przygotowania, a następnie podawania i spożywania.

Do przyrządzenia pysznej zupy rybnej niezbędnym warunkiem są świeże ryby, najlepiej z porannego połowu rybaków.

Musi być ich co najmniej 4 gatunki ściśle wskazane w “Karcie”.

Jednym z sekretów udanego dania jest gotowanie ryb w całości.

Ale zupa rybna to nie tylko ryby.

Aby w pełni wydobyć jej bogactwo i podbić kubki smakowe konsumentów, niezbędne są także inne składniki.

Należą do nich prowansalskie warzywa i aromatyczne przyprawy: cebula, czosnek, koper włoski, oliwa z oliwek, ziemniaki, pomidory, sól, pieprz, szafran.

Ziemniaki należy gotować w bulionie rybnym, a nie w wodzie.

W ten sposób wydobywa się jeszcze więcej aromatu.

Jak podawać?

Photo: laprovence.com

Kiedy zupa jest gotowa, rozpoczyna się ceremoniał podawania i delektowania się jej wspaniałym smakiem.

Danie podaje się na dwóch osobnych talerzach.

Na jednym serwuje się wywar rybny z sosem, grzankami natartymi czosnkiem, posypane żółtym serem.

Na drugim z kolei podaje się ryby z odrobiną wywaru rybnego:

Photo: myprovence.fr

La rouille – sekretny sos

La rouille to kropka na “i” dopełniająca smak i aromat zupy rybnej.

Do dania podaje się grzanki z sosem majonezowym, którego ważnym składnikiem jest szafran.

To właśnie dzięki niemu sos przybiera charakterystyczną “rdzawą” barwę (z francuskiego “la rouille” oznacza także rdzę!).

I chociaż gotowy sos można kupić w wielu sklepach, to najlepszy jest ten przygotowywany tradycyjnie – przez gospodynie w prawdziwym domu prowansalskim.

Przygotowuje się go jak majonez, dodając czosnek oraz najważniejszy składnik, czyli szafran:

Photo: cuisineactuelle.fr

Zupa bouillabaisse współcześnie

W marsylskim porcie, codziennie rano można spotkać szefów kuchni największych restauracji.

Udają się po ryby, z których przygotują pyszną bouillabaisse.

Są stałymi klientami rybaków, którzy wybierają dla nich najpiękniejsze okazy:

Posłużą one do wyczarowania tradycyjnej, prowansalskiej poezji smaku.

Bouillabaisse wywodzi się z Marsylii.

Jednakże z biegiem czasu stała się tradycyjnym daniem Prowansji i kulinarnym rarytasem całej Francji.

W Saint Tropez, najlepszą zupę rybną można zjeść w tym miejscu: https://www.chezcamille.fr/

To restauracja rodzinna, która od 4 pokoleń przygotowuje tradycyjną bouillabaisse.

W latach 60-tych, było to jedno z ulubionych miejsc ówczesnego Premiera Francji Georgesa Pompidou.

I kiedy paparazzi szukali go w saint tropezkim porcie, on wraz z małżonką mieli na nich swój sposób.

W tym czasie, w restauracji “Chez Camille” w całkowitym spokoju spożywali pyszną bouillabaisse.

Plaża La Bouillabaisse

Photo: La Bouillabaisse Plage Saint Tropez

La Bouillabaisse to nie tylko nazwa zupy rybnej z serca Prowansji.

To także jedna z plaż i restauracji w Saint Tropez.

Wspaniałe miejsce z dobrą kuchnią i cudownymi zachodami słońca.

***

Photo: myprovence.fr

La bouillabaisse to jeden z klasyków kuchni prowansalskiej.

To danie, które uczy historii Morza Śródziemnego.

Pozwala poznać różnorodne gatunki ryb, całą paletę przypraw oraz tradycje Prowansji.

Atencja, szacunek oraz “rytuał” towarzyszący daniu to jego niezbędne elementy.

Są one dowodem na to, jak ogromną rolę we Francji odgrywa kuchnia.

Kiedyś uważana za potrawę biednych, dzisiaj zupa rybna z Prowansji święci triumfy na stole.

Jeśli lubisz ryby i owoce morza, la bouillabaisse to idealna propozycja dla Ciebie.

Bon appétit!

***

Nasza kulinarna podróż śladami najsłynniejszej zupy rybnej dobiegła końca.

Ciekawa jestem, czy miałbyś ochotę jej spróbować 😉?

A może podczas Twoich francuskich wakacji już jej próbowałeś 😉🙃🤩?

Jeśli tak, ciekawa jestem, jakie są Twoje wrażenia.

Byłoby mi miło, jeśli zechcesz się ze mną podzielić swoją opinią w komentarzu 😉.

Merci i do kolejnego, ciekawego wpisu ❤️🤗❤️.

opublikowano w kategorii: ,

Pozostaw komentarz





Francuski Świat na Instagramie