Otwieranie ostryg – mistrzostwo i artyzm

Otwieranie ostryg – mistrzostwo i artyzm

Otwieranie ostryg to prawdziwe wyzwanie ?.

Jest to nie lada sztuka, która wymaga cierpliwości, precyzji, ale
i ogromnej ostrożności ?.

Ostryga, zamknięta szczelnie w swej twardej skorupie, nie przed każdym chce odkryć swoje wdzięki ?.

***

***

Co zrobić, aby podbić serce ostrygi i dostać się do jej wnętrza? ??

Kto uczynił z tego sztukę i sposób na swoje życie ??

Jak daleko może zaprowadzić ostrygowa pasja ??

***

Bez względu na to, czy znasz ostrygi, czy też nie, zapraszam Cię na ostrygowe szaleństwo ??? .

***

Ostrygowa zima

Zima na południu Francji to wspaniały okres.

Nie tylko ze względu na słońce oraz towarzyszące temperatury.

Dla koneserów to przepyyyyszny czas z uwagi na ostrygi i inne owoce morza.

Właśnie o tej porze roku są najzdrowsze i najlepsze.

Na południu Francji ostrygi towarzyszą zarówno wielkim, podniosłym chwilom, jak i zwyczajnym – niezwyczajnym momentom codziennego życia.

O ostrygach pisałam już kiedyś tutaj:
https://francuskiswiat.pl/krolowa-jest-tylko-jedna-czyli-jej-wysokosc-ostryga-%e2%81%a3%e2%81%a3/

Jeśli nie widziałeś tego wpisu, to zapraszam Cię serdecznie do lektury.

A dzisiaj przyjrzymy się bliżej samej czynności otwierania ostryg oraz temu, który robi to najlepiej.

Dla prawdziwych koneserów, w porze zimowej nie ma nic lepszego niż pyszna ostryga.

Świeżutka .

Mięsista.

Pachnąca morzem.

Serwowana z sokiem z cytryny, sosem z szalotki oraz kieliszkiem białego wina – smakuje najlepiej ?!

Sposoby otwierania ostryg

Ostryga będzie rozpieszczać kubki smakowe, pod warunkiem, że …. uda się ją otworzyć!

A nie jest to wcale takie łatwe.

Zatem jak najlepiej można się “dobrać” do takiej “twardej sztuki” w domowych warunkach?

Jest kilka możliwości prawidłowego otwierania ostryg.

Poniżej wskażę Ci tę najprostszą i najbardziej skuteczną.

Jeśli nie ma możliwości pójścia do restauracji i degustacji otwartych już ostryg, trzeba poradzić sobie samemu.

Photo: fr.wikihow.com

Od czego należy zacząć?

Od odpowiedniej ochrony rąk przed zranieniem.

Najprostszym sposobem jest wzięcie do ręki kuchennej ściereczki, która przed tym uchroni.

Następnie na ściereczce umieszczamy ostrygę.

Kolejno, specjalnym nożykiem – najlepiej nożykiem do otwierania ostryg, należy podważyć jej skorupę w odpowiednim miejscu
i podnieść wierzchnią cześć:

Photo: allodocteurs.fr

Po otwarciu ostrygi można się już cieszyć jej bogactwem, wszystkimi smakami i witaminami, które w sobie skrywa.

Marcel Lesoille – ostrygowy Król

Marcel Lesoille – to nazwisko w ostrygowej branży zna każdy.

Nie tylko we Francji, ale i na świecie.

Ten niepozorny człowiek na zdjęciu poniżej, to prawdziwy król
w ostrygowym świecie.

Za jego prostotą i dobrym humorem kryje się prawdziwy artyzm
i mistrzostwo.

Marcel to wychowanek samego Paula Bocusea – wielkiego francuskiego szefa kuchni, ale i ostrygowego mistrza, po którym przejął “pałeczkę”.

Obecnie to oficjalny Mistrz Świata, Ambasador oraz Innowator w dziedzinie otwierania ostryg.

Photo: monacomatin.mc

Dzięki swoim wyjątkowym umiejętnościom żadna z nich nie potrafi mu się oprzeć ?.

Do każdej, nawet tej najbardziej twardej i niedostępnej sztuki, on się zawsze “dobierze” ???.

Właśnie ten człowiek, mało ciekawej czynności, którą jest otwieranie ostryg, nadał zupełnie nowy charakter.

Dzięki niemu czynność ta stała się prawdziwą sztuką, swego rodzaju artyzmem, a nawet medialnym przedstawieniem.

Otwieranie ostryg w tradycyjny sposób nie jest łatwe.

A co dopiero z zawiązanymi oczami lub z rękami z tyłu za plecami!

Albo za pomocą kluczyka do samochodu czy karty do bankomatu.

Marcel potrafił także otworzyć 12 000 ostryg przez 30 godzin non stop!

Photo: Info.re
Photo: monacomatin.mc

Ostrygowe sukcesy Marcela zostały wpisane do Księgi Rekordów Guinnessa.

A on sam, podążając ostrygową drogą, odnalazł swój sposób na życie.

Został specjalistą w dziedzinie owoców morza, trenerem, managerem różnych firm, doradcą renomowanych restauracji itp.

Bierze także udział w różnych programach telewizyjnych.

Ale droga do ostrygowego mistrzostwa wcale nie jest prosta.

Wręcz przeciwnie.

Mimo licznych sukcesów, nadal jest ona bardzo wymagająca.

A chęć utrzymania tytułu zobowiązuje.

Nic się samo nie “uda”, dlatego Marcel trenuje jak najlepszy sportowiec.

Aby dobrze operować oddechem tygodniowo pokonuje około 200 – 300 km na rowerze.

Aby uniknąć zapalenia ścięgien, Marcel często …. obiera ziemniaki.

Czasami przed mistrzostwami świata w otwieraniu ostryg potrafi ich obrać nawet 8 ton!

Od 1995 roku Marcel to ostrygowy mistrz, który – mimo wielu prób – do dzisiaj nie ma sobie równych.

Photo: festival.lesetoilesdemougins.com

I choć wielu śmiałków próbowało stawać z nim w ostrygowe szranki, to jednak nic z tego.

Dlatego – mimo dużej konkurencji w ostrygowym świecie, Marcel w swoich dłoniach, nadal trzyma palmę ostrygowego
i niezwyciężonego pierwszeństwa.

To człowiek, który oprócz intensywnej pracy zawodowej szkoli także młodych adeptów tej trudnej sztuki.

Bije swoje własne rekordy oraz jest wzorem i inspiracją dla kolejnych, “ostrygowych” pokoleń.

Zasiada także w jury wielu prestiżowych konkursów.

Photo: tcmagazi.com

I pomyśleć, że jego ostrygowa kariera zaczęła się w wieku 10 lat.

Chcąc zaimponować koleżankom, mały Marcel ukradł parę ostryg i jako 10-latek z sukcesem je przed nimi otworzył.

Od tego momentu uległ ostrygowemu czarowi – z powodzeniem
i ogromnymi sukcesami.

***

Nie ma ku temu najmniejszych wątpliwości.

Otwieranie ostryg to prawdziwa sztuka i artyzm?!

Twarda ostrygowa muszla, nie przed każdym chce odkryć swoje bogactwo .

Nie jest to wcale proste i nie każdy będzie w stanie sprostać temu wyzwaniu.

Pozornie zwykła czynność, którą jest otwieranie ostryg, może zamienić się w prawdziwy artyzm.

Dowiódł tego Marcel Lesoille – Mistrz Świata w tej dziedzinie, przed którym ostrygi i inne owoce morza nie mają tajemnic.

Ale nie trzeba być wcale Mistrzem Świata.

Z “odrobiną” cierpliwości, precyzji i ostrożności można sobie poradzić z otwarciem ostrygi.

Może nie tak szybko, może nie w tak mistrzowski sposób, jak robi to Marcel Lesoille – ale jednak ?!

Czy jest to proste?

Nie.

Czy jest możliwe?

Oczywiście, że TAK.

***

Czy Ty lubisz ostrygi ??

Umiesz je otwierać czy raczej przychodzisz na “gotowe” ??

Ciekawa jestem Twojej opinii w ostrygowej kwestii ?.

***

Dziękuję Ci za kolejną, wspólną podróż do przepysznego, ostrygowego świata.

Mam nadzieję, że była ona dla Ciebie interesująca ?.

Jeśli ten wpis Ci się podobał, będzie mi miło, jeśli zostawisz mi trochę motywacji w postaci komentarza lub “lajka” ?.

Z góry Ci bardzo dziękuję ? i zapraszam na kolejne francuskie wpisy ❤️.

opublikowano w kategorii: , , ,

Pozostaw komentarz





Francuski Świat na Instagramie