Małże Świętego Jakuba

Małże Świętego Jakuba

Małże Świętego Jakuba to morskie perły.

Jest to kolejny, pyszny owoc morza 😋.

Duża muszla sprytnie skrywa prawdziwy skarb ⭐️🐚⭐.

Biały owoc to perła zimowego stołu w Prowansji 😍.

To także symbol pięknej, duchowej uczty ❤️.

***

Co to są małże Św. Jakuba 🧐?

Co symbolizują 🧐?

Jakie cuda można z nich wyczarować 🧐?

O tym opowiem Ci poniżej.

***

Małże Św. Jakuba, czyli przegrzebki, to kolejny owoc Matki Natury prosto z morza.

Gwiazda zimowego stołu w Prowansji, ale i w całej Francji.

Niepozorny wygląd zewnętrzny skrywa w sobie prawdziwy skarb.

Zarówno dla podniebienia, jak i dla zdrowia.

Połów

Zanim małże trafią na talerz, muszą przebyć długą drogę.

Pierwszym etapem jest połów muszli.

Jest on ściśle regulowany przez przepisy francuskiego prawa.

Odbywa się we wskazanych terminach (od października do maja), w określonych godzinach, a nawet we wskazanym tonażu.

Wszystkie ograniczenia mają na celu ochronę zasobów naturalnych.

Połów odbywa się za pomocą specjalnych sieci:

Photo: indeauville.fr

Po ich wydobyciu, następuje selekcja.

Każda z muszli jest mierzona specjalnym urządzeniem:

Photo: fr.gaultmillau.com

Jeśli muszla nie odpowiada określonym wymiarom, trafia
z powrotem do morza.

Minimalny rozmiar muszli oznacza, że ma ona co najmniej dwa lata i że przez ten czas mogła rozmnożyć się co najmniej raz.

Połowów muszli strzegą specjalni kontrolerzy.

Zarówno z morza, jak i z powietrza.

W razie jakichkolwiek uchybień w tym zakresie, rybakom grożą surowe kary.

Jak otwierać muszle?

Po połowie oraz dokonanej selekcji, muszle trafiają do swojego odbiorcy.

W większości są to dostawcy lub właściciele restauracji.

Zazwyczaj z niecierpliwością przebierają nogami w oczekiwaniu na te morskie perły.

Photo: wikipedia.fr

Zanim małże przyrządzi się według jednego z przepisów, należy je najpierw otworzyć.

Jak to zrobić, aby było bezpiecznie?

Najlepiej – jak na zdjęciu powyżej – za pomocą noża, podważając obie części muszli.

Z czego składa się muszla?

Photo: papillesetpupilles.fr

Muszla na podstawie swojej struktury, pozwala określić jej wiek.

Kiedy ją otworzymy, wewnątrz znajdziemy przepyszny i pełen wartości skarb.

Składa się on z dwóch głównych części.

Pierwsza z nich jest jadalna i ma postać białego, delikatnego mięsa.

Druga to koral, który zasadniczo jest niejadalny.

Są jednak tacy, którzy nie wyrzucają tej części.

Wykorzystują ją np. do przygotowania sosu.

Właściwości zdrowotne małży

Przegrzebki są doceniane ze względu na specyficzny smak oraz liczne walory zdrowotne.

Podobnie jak inne owoce morza, zawierają w sobie moc witamin
i minerałów.

Są doskonałe dla zdrowia i mają bardzo mało kalorii.

Bogate m.in.: w witaminę B12, selen, jod, fosfor, kwasy omega 3 czy żelazo stanowią bombę witaminową.

Jest to także afrodyzjak, który uwielbiała sama Marylin Monroe.

Jak podawać małże?

Photo: chezmonpossonnier.fr

Można je kupić świeże lub mrożone, zarówno w muszlach, jak i bez.

Serwowane na zimno, na surowo lub na ciepło mogą być podawane na przystawkę, jako składnik dania głównego, a nawet deseru.

Serwowane w muszli stanowią piękną dekorację stołu jednocześnie zastępując talerz:

Photo: cuisineactuelle.fr

Będą się także prezentować wspaniale bez muszli, jako składnik różnych dań:

Małże kulinarnie

Przegrzebki zajmują bardzo ważne miejsce we francuskiej gastronomii.

Wielcy szefowie kuchni i prowansalskie gospodynie potrafią z nich wyczarować kulinarne cuda.

Najprostszy i jakże smaczny sposób ich przygotowania to małże z patelni.

Smażone na maśle, z dodatkiem czosnku, zielonej pietruszki oraz cytryny smakują wspaniale:

Photo: rasamalaysia.com

Na przystawkę, bardzo popularne jest serwowanie małży
w formie carpaccio.

Delikatne mięso w połączeniu z pozostałymi składnikami, rozpływa się w ustach:

Photo: cuisineactuelle.fr

Przystawka z małżami, podana w verinkach to raj dla podniebienia i dla oka.

O verinkach pisałam tutaj: https://francuskiswiat.pl/verinki-francuskie-mini-pysznosci/

Jeśli nie czytałeś tego wpisu to zapraszam Cię do lektury.

Photo: ateliersdeschefs.fr

Danie główne w roli głównej z małżami, może mieć różną postać.

Poniżej te najbardziej popularne.

Tagiatelle z małżami:

Photo: cuisineculinaire. com

Przegrzebki są także pyszne jako składnik risotto:

Photo: cuisineaz.com

Można je również podawać w postaci szaszłyków:

Photo: marmiton.org

Smakowo świetnie się komponują z różnymi warzywami, m.in. z porem:

Photo: marciatack.fr

Ale nie tylko.

Egzotyczne połączenie z kiełbasą chorizzo jest intrygujące i równie smaczne:

Photo: tripadvisor.fr

Małże Św. Jakuba doskonale się sprawdzą jak składnik pizzy.

Samodzielnie lub w towarzystwie innych owoców morza:

Photo: panierdesaison.com

Mogą być również składnikiem wytrawnych naleśników:

Photo: cuisinealouest.com

Małże Św. Jakuba smakują przepysznie nie tylko jako dania wytrawne.

Komponują się fantastycznie również z owocami np.: malinami czy mango.

Dlatego świetnie się sprawdzą również jako składnik deseru:

Sekrety przegrzebków

Biała perła zamknięta w muszli skrywa nie tylko wspaniały skarb, ale i swoje sekrety.

Trzeba je koniecznie odkryć, aby móc w pełni cieszyć się ich smakiem.

Jest to ważne, aby czerpać z nich jak najwięcej wartości odżywczych.

A zatem jakie to sekrety?

Jest ich wiele, poniżej zdradzę Ci kilka z nich.

Małże powinno się serwować świeże, zaraz po przyrządzeniu.

Absolutnie nie należy ich odgrzewać, gdyż staną się “gumowe”
i niedobre w smaku.

Stracą także swoje wartości odżywcze.

Jeśli kupuje się je zamrożone, wówczas warto zastosować pewną sztuczkę.

Podczas rozmrażania, przez ostatnie 30 minut można je umieścić w mieszance wody z mlekiem.

Dzięki temu mięso stanie się jeszcze bardziej delikatne i miękkie.

Kolejny sekret przegrzebków to czas ich obróbki termicznej.

Przykładowo na patelni należy smażyć je króciutko, około 1- 1,5 minuty z każdej strony.

Wszystko po to, aby nie stały się zbyt twarde i niedobre w smaku.

Małże kulinarne wyzwanie

Aby dobrze przyrządzić małże, nie jest to wcale takie proste.

Jest to przepyszny, ale bardzo wymagający produkt.

Dlatego często występuje w różnych programach kulinarnych.

Dla młodych adeptów gastronomii, prawidłowe jego przyrządzenie jest nie lada wyzwaniem.

Zobacz, jak uczestnicy jednej z edycji Master Chef uczyli się tej trudnej sztuki od Gordona Ramseya:

https://www.youtube.com/watch?v=HVtAya5j41s

Dekoracje z muszli

Po pysznym posiłku, absolutnie nie należy wyrzucać muszli.

Można je odsprzedać lub … dać im drugie życie.

To świetne rozwiązanie dla majsterkowiczów 😉.

Jest wiele możliwości, aby puste muszle wykorzystać do różnych celów.

Poniżej kilka z pomysłów:

Photo: pinterest.fr
Photo: pinterest.fr
Photo: pinterest.fr
Photo: 321startdiy.pl

Muszle mogą także stanowić element kreatywnej zabawy z dziećmi:

Photo: pinterest.fr

Sposobów na wykorzystanie muszli jest o wiele więcej.

Ograniczeniem jest “tylko” pomysłowość i kreatywność.

Muszla jako symbol

Małże Św. Jakuba są nie tylko wspaniałym przysmakiem.

To także symbol pielgrzymów wędrujących szlakiem Świętego Jakuba.

Santiago de Compostela w Hiszpanii to jeden z najbardziej popularnych celów wśród pielgrzymów.

Wszędzie na trasie obecne są symbole muszli.

Są one drogowskazem dla pielgrzymów i wskazują im właściwą drogę:

***

Małże Św. Jakuba czyli przegrzebki to kolejny, wspaniały produkt Natury prosto z morza.

To wspaniałe morskie perły i gwiazdy francuskiego stołu.

Obok ostryg, homarów i krewetek, to właśnie one brylują na talerzach.

Niewielkie rozmiarem, ale ogromne swą zawartością i bogactwem witamin oraz minerałów.

Dla szefów kuchni i gospodyń, to wspaniała kulinarna inspiracja.

Oferuje wszystko co najlepsze dla ciała, ale wzbogaca także duszę.

Naznaczona symboliką religijną, przenosi na pielgrzymi szlak.

Nadaje duchowy aspekt pielgrzymom z całego świata …

***

Dziękuję Ci kolejną kulinarną podróż 😋.

Ciekawa jestem czy znasz małże Św. Jakuba?

Czy kiedykolwiek ich próbowałeś?

Jeśli tak, to jakie są Twoje wrażenia?

Będzie mi miło jeśli dasz mi o tym znać w komentarzu.

Dziękuję i do następnego francuskiego wpisu 🤩!

opublikowano w kategorii: ,

Pozostaw komentarz





Francuski Świat na Instagramie