Ślimak na widelcu, czyli podano do stołu!

Ślimak na widelcu, czyli podano do stołu!

Kuchnia francuska, w tym prowansalska to kuchnia wpisana na listę światowego dziedzictwa UNESCO.

Zachwyca bogactwem smaków, barw i różnorodnością 😋🥰😋.

O tym, jak wielkie ma znaczenie dla Francuzów pisałam już wcześniej tutaj: https://francuskiswiat.pl/kuchnia-francuska-czyli-jak-biesiaduja-francuzi/

Osobiście, jako mieszkanka Saint Tropez od kilku lat, z każdym dniem rozsmakowuję się we wspaniałej kuchni południa Francji i z każdym dniem odkrywam kolejne jej odsłony 🤗.

Do następnej z nich – jakże apetycznej – zapraszam Was właśnie dziś 😉.

Usiądź ze mną przy francuskim stole i delektuj się pyszną chwilą tylko dla siebie
🍹🍷🥂🍾✨ .

Statystki nie kłamią.

Francuzi to mistrzowie świata w ilości czasu spędzanego przy stole.
Nie da się ukryć, że francuskie posiłki to kluczowy moment w ciągu dnia.

Determinują one absolutnie wszystko i wpływają na harmonogram całego dnia.

Posiłki we Francji i wszystko, co z nimi związane, to wspaniały rytuał
i celebracja zwykłych – niezwykłych chwil dzielonych z najbliższymi.

We Francji, w ciągu całego dnia, spożywane są zazwyczaj 3 posiłki, a nie 5 jak to ma miejsce
w Polsce.

Francuzi jedzą w ściśle określonych godzinach i nie do pomyślenia jest, aby ktoś podjadał między posiłkami.

Ale po kolei.

Śniadanie
(z francuskiego – le petit déjeuner)

Śniadanie dla Francuza wcale nie jest najważniejszym posiłkiem dnia.

W wersji najbardziej radykalnej, posiłek ten ….. w ogóle nie istnieje.
Czarnej kawy wypijanej na czczo nie liczę.

Francuskie śniadanie spożywane jest zazwyczaj pomiędzy godziną 7 a 10-tą.

Jeśli w ogóle jest ono spożywane, to zwykle nie jest ono wcale obfite.

Jak zobaczycie w dalszej części, Francuzi nadrabiają późniejszym obiadem, a czasami nawet
i kolacją.

Francuskie śniadanie najczęściej podawane jest na słodko.

W najprostszej i standardowej wersji ma ono postać croissanta lub innej słodkiej przekąski (np. brioche) oraz mocnego, czarnego expresso.

Niektórzy spożywają do tego także jogurt i piją sok koniecznie ze świeżo wyciskanych owoców.

Niektórzy Francuzi jedzą na śniadanie świeże owoce np. jedną mandarynkę lub banana lub tzw. „magdalenkę” (z francuskiego „Madelaine”).

Jest to słodka wersja naszego biszkopta, która zastępuje croissanta.
Do tego oczywiście mocna kawa.

Francuskie śniadanie to także często bagietka z konfiturą.

Jeśli Francuz ma ochotę na śniadanie w wersji bardziej obfitej – choć ma to miejsce naprawdę rzadko – to dorzuca do tego np. jajko sadzone czy omlet
z warzywami.

Warto podkreślić, że Francuzi piją wyłącznie czarną kawę (mocne expresso), czasami wersję „skondensowaną”, czyli serré.

Słynne francuskie „café au lait”, czyli kawę z mlekiem piją głównie …. turyści 😉.

Obiad
(z fr. – le déjeuner)

W Saint Tropez obiad, czyli francuski déjeuner, to zdecydowanie najważniejszy posiłek dnia
i najbardziej obfity.

Spożywa się go z reguły pomiędzy godziną 12 a 14 (lub nawet 15) i jeśli tylko czas na to pozwala, jest to czas prawdziwej celebracji.

Przypomnę tylko, że w tym czasie we Francji przysługuje ustawowa przerwa obiadowa.
Oznacza to w praktyce, że większość instytucji jest wówczas zamknięta.

Dla każdego Francuza jedzenie jest „sacré”, czyli świętością i każdy posiłek spożywa się z należytym szacunkiem i atencją.
Obiad to czas prawdziwej przyjemności dla podniebienia.

W miasteczku żandarma, z racji dostępu do morza i plaży, często spożywa się obiad w jednej
z restauracji przy plaży z widokiem na morze.

Ma to miejsce również zimą, jeśli tylko pogoda na to pozwala.

Obiad serwowany na południu Francji, zwykle jest wielodaniowy, czytaj: bardzo obfity 😉!

Często poprzedza go tzw. apéritif (w skrócie, „apéro”), o którym szerzej pisałam w osobnym wpisie https://francuskiswiat.pl/aperitif-czyli-mala-wielka-przyjemnosc-francuzow/

Przystawka
(z fr. – l’entrée)

Prawdziwy obiad z reguły rozpoczyna się przystawką, która może być podawana na ciepło lub zimno.

Każdy może zamówić jedną przystawkę wyłącznie dla siebie lub też może to być jedna większa przystawka dla 2 lub więcej osób.

Jeśli ktoś nie chce przystawki, to można ją zwyczajnie pominąć i przejść od razu do dania głównego.

W zależności od miejsca, gdzie spożywamy posiłek, przystawka może mieć różną wielkość.
W niektórych restauracjach przystawka rozmiarem może przypominać nawet … posiłek główny.

Poniżej kilka przykładowych przystawek serwowanych w Saint Tropez:

Sałatka – i tutaj możemy mieć baaaaaardzo duży wybór:

Sałatka z jajkiem i tuńczykiem

Caprese:

Sałatka caprese

Warzywa w różnej postaci, często również podawane na surowo (z oliwą
i octem balsamicznym):

Surowe warzywa

Carpaccio – różne jego rodzaje np. carpaccio wołowe, z łososia, z buraka, z pomidorów, z cukinii itp.

Carpaccio wołowe

Krewetki w różnej postaci np. w panierce, w cieście, w sosie itp.

Krewetki

Ostrygi – zwłaszcza w porze zimowej, kiedy jest na nie sezon:

Ostrygi

Melon z szynką parmeńską – przystawka bardzo popularna szczególnie
w sezonie letnim:

Melon z szynką parmeńską

Sajgonki ze świeżą sałatą i miętą:

Sajgonki

I przysłowiowa wisienka na torcie, czyli słynne francuskie rarytasy 😉 – ślimaki lub żabie udka:

Ślimaki z czosnkiem i zieloną pietruszką

To wszystko, to dopiero przystawka 😉 .

Po jej zjedzeniu serwowane jest:

Danie główne
(z fr. – plat principal)

Na południu Francji najczęściej zamawia się owoce morza lub ryby.

Zarówno miejscowy targ rybny, jak i lokalne restauracje oferują ogromny wybór świeżych i pysznych produktów.

Spożywa się także mięso, ale o wiele rzadziej.

Do tego posiłku obowiązkowo podaje się świeżą bagietkę i wino.

Poniżej, przykładowe dania główne z lokalnych restauracji z Saint Tropez.

Owoce morza:

Ryba z grilla:

Pieczony łosoś z warzywami:

Mule:

Spaghetti z owocami morza:

Kalmary:

Muszle św. Jakuba:

Antrykot:

Gulasz prowansalski:

Po głównym posiłku proponowany jest:

Deser
(z fr. – le dessert)

Deserom poświęciłam wcześniej osobny wpis tutaj https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-desery-w-saint-tropez/, więc teraz nie będę rozwijać tej części posiłku.

Można wybrać także deskę serów:

Deska serów

Całość posiłku kończy kawa, a czasami mamy ……… jeszcze jeden etap.

W lokalnych restauracjach, na zakończenie kulinarnej uczty często serwowany jest tzw. digestif.

Jest to kieliszek mocnego alkoholu na dobre trawienie tej hurtowej ilości jedzenia, która została właśnie pochłonięta .

W niektórych restauracjach digestif oferowany jest gratis.

Przykładowy digestif

W zależności od czasu, który mamy do dyspozycji, taki posiłek potrafi się przeciągnąć dłuuuuugoo
po 14-tej ;).

Ale wówczas sprawiedliwości musi stać się zadość i koniec pracy przypada dużo później, niż to ma miejsce u nas w Polsce.

Oczywiście zdarza się, że czas goni i nie można pozwolić sobie na wielogodzinne biesiadowanie przy stole, to trzeba zadowolić się np. sałatką z kawałkiem bagietki lub nawet kanapką, ale dla Francuza jest to naprawdę profanacja prawdziwego posiłku i ostateczność.

Kolacja
(z fr. – le dîner)

Kolacja jest spożywana mniej więcej od godziny 19 do 21.


W zależności od okoliczności, czasami może to być lekka sałatka, a czasami to właśnie ten posiłek może stać się nawet ….. drugim obiadem!

Ma to miejsce w szczególności w porze letniej, kiedy życie towarzyskie kwitnie i kolacje na plaży
w gronie rodziny lub przyjaciół odbywają się bardzo często.

Wówczas dyskusje przy stole toczą się przez wiele godzin i kończą późno w nocy.

Kolacja spożywana w takich okolicznościach przyrody, po całym dniu pracy, w fajnym towarzystwie jest prawdziwą przyjemnością i pięknym spektaklem dla podniebienia i oka.

Photo: La Bouillabaisse Plage – Saint Tropez

Posiłki we Francji to wspaniały rytuał i nierozerwalna część francuskiej kultury 🍹🍷🥂🍾✨.

To także celebracja wspólnych chwil z rodziną i przyjaciółmi oraz zwykłych – niezwykłych momentów.

Francuz lubiący dobrze zejść, dla dobrego posiłku jest w stanie zrobić wiele 😉.
Nawet bardzo wiele.

Niektórzy z nich, podczas weekendów, kiedy maja więcej czasu, potrafią przemierzyć 200 czy 300 km (w jedna stronę) wraz z całą rodziną, aby zjeść pyszny posiłek w dobrej restauracji.

Francję można poznawać na wiele różnych sposobów i z różnych perspektyw 🧐.

Podróż z perspektywy francuskiego talerza, poprzez meandry wspaniałych smaków, kolorów
i zapachów, jest bez wątpienia jedną z najpiękniejszych podróży, które Francja może zaoferować
🥰🌠🥰🌠🥰🌠.

Nie pozostaje mi nic innego, jak tylko życzyć Wam bon voyage 🍹🍷🥂🍾✨ !

Jeśli kolejną odsłonę mojego francuskiego świata przeczytałeś
z zainteresowaniem, daj mi proszę znać 🤗.

Jeżeli masz jakieś pytania dotyczące francuskich posiłków lub dań – pisz do mnie śmiało 😉.

opublikowano w kategorii: ,

Komentarzy: 4

  1. TOSIA 24 października 2020 o 00:45

    Bardzo ciekawe, chce się cztać bez końca🌻

    • Ania 25 października 2020 o 11:33

      Bardzo dziękuję 🤗🥰🤗.
      Cieszę się ogromnie 😉.

  2. bedava 23 grudnia 2020 o 12:30

    Thanks so much for the blog post. Much thanks again. Want more. Eleanor Ichabod Shevlo

    • Ania 18 stycznia 2021 o 16:38

      Thank you so much Eleanor 😍!
      I suppose that its not easy to “read” my blog in Polish 😉🤔👏. I really appreciate it ❤️👏❤️.
      Greetings from Saint Tropez 😍.

Pozostaw komentarz





Francuski Świat na Instagramie