Najsłynniejsze desery w Saint Tropez

Najsłynniejsze desery w Saint Tropez

Czymże byłby francuski obiad bez niego???

Byłby jak Kubuś Puchatek bez Prosiaczka 😉.
Albo jak Shrek bez Fiony 😉.
Lub Bolek bez Lolka😉.
Albo jak szynka bez korniszona🤦‍♀️ .

Żarty żartami, ale mam nadzieję, że rozumiesz „powagę sytuacji”, jeśli chodzi o francuski DESER – bo o nim właśnie mowa😋.

Francuzi mają do nich ogromną słabość.

W dzisiejszym wpisie opowiem Ci o najbardziej znanych deserach zarówno w Saint Tropez, jak i na południu Francji.

Jesteś gotowy na słodką ucztę 😋😋😋?
To startujemy!
Voilà voilà – poniżej moja subiektywna prezentacja deserów 🤗.

1. Fondant au chocolat

To przepis dla prawdziwych czekoladoholików 🤗 .

Ma on postać czekoladowej babeczki z rozpływającą się, miękką czekoladą w środku.

Osobiście jestem ogromnym łasuchem i wielbicielem tego właśnie deseru.
Dlatego nie mogło być inaczej – to mój zdecydowany faworyt i numer jeden, jeśli chodzi o francuskie desery.

Taka mała babeczka, a tyyyyle czekoladowej przyjemności 😍!

2. Mousse au chocolat


To czekoladowy brat poprzedniego deseru i kolejna propozycja dla wielbicieli czekolady.
Jak sama nazwa nam wskazuje, ma on konsystencję musu.
Na wierzchu może być udekorowany bitą śmietaną, kawałkami czekolady, ziarenkami kawy, skórką pomarańczową lub owocami.

Tak czy inaczej – palce lizać 😍.

3. Tiramisu

Tym razem to włoski klasyk, który gości bardzo często na francuskim stole.

Pyszne połączenie biszkoptów, kawy, serka mascarpone i likieru amaretto posypane obficie czekoladą lub kakao, daje niezwykły efekt dla podniebienia 😋 .

4. Crème brûlée

Jeśli masz ochotę na deser z niezliczoną ilość kalorii – to ten deser będzie idealny.
Crème brûlée to jeden z najbardziej znanych deserów, nie tylko
w Saint Tropez, ale w całej Francji.
Prawdziwy klasyk wśród francuskich deserów.

Składa się z delikatnego waniliowego kremu, który jest zapiekany pod cienką, chrupiącą warstwą karmelu.
Poezja smaku 😋.

5. Profiteroles

To kolejny fantastyczny i jakże pyszny deser.
Składa się z miniaturowych ciasteczek wypiekanych z ciasta ptysiowego na blasze, które są nadziewane bitą śmietaną, kremem waniliowym, dowolnym innym kremem lub lodami.
Wszystko polewa się gorącą płynną czekoladą.

Deser ten przypomina nasze polskie miniaturowe ptysie.

Wierzcie mi na słowo, że swoim rozmiarem może on czasami przypominać danie główne, zatem może być prawdziwą ucztą dla Łasuchów 🤗.

6. Baba au rhum

Czyli babka w rumie 😋.

A zatem – jak sama nazwa wskazuje, jest to deser dla wielbicieli tego wyskokowego trunku.
Ale nie tylko.
Składa się z ciasta drożdżowego przypominające w swoim kształcie albo babkę albo …. korek od szampana, które następnie nasiąka rumem.

We francuskich restauracjach deser ten czasami serwuje się już polany rumem, a czasami rum podawany jest w kieliszku lub pojemniczku obok, aby samemu nim polać „babkę”.

7. Café gourmand

To deser – niespodzianka i kolejna propozycja dla wielbicieli słodkości 💥💥💥.

Naprawdę jest to niespodzianka, gdyż nigdy nie wiadomo, co dostaniesz na talerzu 😉 .
Oprócz kawy – bo to stały element tego deseru.

Wiadomo na pewno, że deser będzie pyszny, ale nigdy nie wiadomo, co to będzie.

Zazwyczaj jest to kilka miniaturowych deserów, które wymieniłam powyżej np. fondant au chocolat, creme brulée lub francuskie makaroniki czy gałka lodów w zestawieniu z kawą.

W każdej restauracji deser ten może wyglądać bardzo różnie, zarówno jeśli chodzi o skład, jak również o wielkość.
Stałym elementem jest natomiast zawsze czarne, mocne espresso.

Ten deser można wybrać, gdy nie chcemy ograniczać się do spróbowania tylko jednej rzeczy, a chcielibyśmy spróbować wszystkiego „po trochę” – tyle, że w wersji mini.

Poniżej kilka przykładowych Café gourmand.

8. Pain perdu

Można pokusić się o stwierdzenie, że ten deser, to doskonały sposób na wykorzystanie czerstwego chleba.

Dla niektórych moich znajomych, deser ten przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, kiedy ich francuska mama przygotowywała go zawsze po powrocie ze szkoły 😍.

Ten deser zachwyci zarówno najmłodszych, jak i największych smakoszy.
Jest miękki, delikatny i cudownie złoty.
Najlepiej smakuje podawany na ciepło.
Oprócz tego, że jest to deser, może on spokojnie zastąpić śniadanie 😋.

9. Ile flottante

Photo: gourmand.viepratique.fr

Ile flottante po francusku oznacza pływającą wsypę.
W praktyce oznacza to aksamitny sos, na którym unosi się owa „pływająca wyspa”, a z reguły jest ich nawet więcej.
Pływająca wyspa, to swego rodzaju „chmurka” z białek, udekorowana często karmelem.

Ten deser to jeden z flagowych deserów gastronomii francuskiej.

Polecam zdecydowanie dla wielbicieli wanilii 😋.

10. Tarte Tropézienne

Photo: la Tarte Tropézienne

Jeśli mowa o najsłynniejszych deserach, absolutnie nie można pominąć najsłynniejszego deseru w Saint Tropez, czyli tarty tropezjańskiej 🤗.

Jako, że poświęciłam mu cały osobny wpis, więc dzisiaj tylko przypomnę, że historia tego deseru związana jest z Polską, a szczęśliwą matką chrzestną tego deseru została sama Brigitte Bardot.

Podobnie jak o daniach głównych, tak i o pysznych, francuskich deserach mogłabym jeszcze długo opowiadać.

W gastronomii francuskiej desery odgrywają niezwykle ważną rolę.
Istotne jest nie tylko, jak się zaczyna posiłek, ale także – jak się go kończy.

Zasadniczo nie ma posiłku bez deseru.
Moi znajomi Francuzi, nawet kiedy się bardzo spieszą na jakieś ważne spotkanie, wolą się spóźnić, ale deseru sobie nie odmówią.
Dla nich to nieodzowna część posiłku.

Deser to taka kropka nad „i” – ukoronowanie pysznego dania.

Mam nadzieję, że „tour” po francuskich deserach przypadł Wam do gustu oraz do gustu Waszych kubków smakowych.

Ciekawa jestem, który z deserów zjedlibyście najchętniej?
Koniecznie dajcie mi znać w komentarzu.

Uściski i do następnego wpisu 😉

opublikowano w kategorii:

Komentarzy: 1

  1. […] poświęciłam wcześniej osobny wpis tutaj https://francuskiswiat.pl/najslynniejsze-desery-w-saint-tropez/, więc teraz nie będę rozwijać tej części […]

Pozostaw komentarz





Francuski Świat na Instagramie