Oliwki – naturalne bogactwo Prowansji

Oliwki – naturalne bogactwo Prowansji

Oliwki z Prowansji i wytwarzana z nich oliwa z oliwek to Ambasadorzy tego regionu.

To duma i serce Prowansji oraz jej naturalne bogactwo.

Prowansalskie gaje oliwne bogato zdobią krajobraz regionu.

Poznaj bohaterów dzisiejszego odcinka Francuskiego Świata.

Jest to drzewo oliwne, prowansalska oliwka i produkowana z niej oliwa.

Zapraszam Cię do wirtualnego, oliwkowego gaju w Prowansji.

***

Oliwkowy symbol

Drzewo oliwne kryje w sobie głęboką symbolikę.

Liczne odniesienia do niego odnajdziemy w chrześcijaństwie, judaizmie i w Koranie.

W religii chrześcijańskiej drzewo oliwne jest bardzo często cytowane w Biblii symbolizując pokój, pojednanie i błogosławieństwo.

Gałązka oliwna została także wybrana przez Boga, aby zasygnalizować Noemu koniec potopu i przebaczenie.

Tę “pokojową” symbolikę i płynące z niej przesłanie doceniła także ONZ – Organizacja Narodów Zjednoczonych.

Na fladze organizacji odnajdziemy gałązki oliwne.

Oplatają one kontynenty symbolizując pokój i dobrą wolę:

Gałązki oliwne są również symbolem zwycięstwa.

W starożytnych Atenach zwycięzców igrzysk olimpijskich nagradzano wieńcem z gałązek oliwnych.

Drzewo oliwne towarzyszyło także bogini Atenie symbolizując siłę
i zwycięstwo.

To także symbol lojalności i wierności.

Łóżko Penelopy, która wiernie czekała na swego męża Odyseusza przez 20 lat, było wykonane właśnie z drzewa oliwnego.

Współcześnie drzewo oliwne jest symbolem nadziei, długowieczności, szczęścia i powodzenia.

W regionie Prowansji gałązki oliwne mają także szczególne znaczenie podczas świąt.

O Wielkanocy pisałam tutaj w osobnym wpisie:
https://francuskiswiat.pl/wielkanoc-w-prowansji/

Natomiast o roli oliwy podczas Bożego Narodzenia opowiem Ci poniżej
w części kulinarnej.

Prowansalski symbol zdrowia

Oliwki oraz produkowana z nich oliwa z oliwek są bardzo cenione
w branży kosmetycznej.

Nie tylko w Prowansji, ale i na całym świecie.

To naturalni sprzymierzeńcy urody.

Od głowy, aż po stopy.

Wiele marek kosmetycznych stara się jak najlepiej wykorzystać oliwkowe bogactwo:

Prowansja stworzyła swoją własną markę kosmetyczną i linię kosmetyków bazującą na oliwkach.

To:

Photo: uneoliveenprovence.com

Une Olive en Provence to prowansalska marka rodzinna.

Poszanowanie produktu w połączeniu z nowościami technologicznymi, dało narodziny wspaniałym oliwkowym produktom prosto z Prowansji:

Photo: uneoliveenprovence.com

Oliwę z oliwek można również stosować … zamiast kosmetyków.

Jest to złoty skarb dla skóry.

Zawiera m.in. wit. A, C, D i E i uczestniczy w odnowie komórek.

Można ją stosować do różnych części ciała.

Naturalna maseczka z oliwy z oliwek z dodatkiem miodu i żółtka będzie zbawienna dla suchej skóry.

Parę łyżek oliwy z oliwek wlanych do kąpieli pozostawi skórę miękką i przyjemną w dotyku.

Kiedy przesadzimy z opalaniem, oliwa z oliwek ukoi i nawilży skórę.

Jest także idealna dla zdrowych paznokci oraz aksamitnych stóp.

Znajduje swoje zastosowanie także np. do demakijażu.

Usuwa jego pozostałości i głęboko odżywia skórę.

Wspaniale się sprawdzi również do pielęgnacji włosów, przywracając im siłę i blask.

Oliwa z oliwek to także naturalny krem do golenia.

Słynne mydło marsylskie zawiera w swoim składzie oliwę z oliwek:

Prowansalskimi oliwkami zachwycili się m.in. piosenkarz Charles Aznavour oraz Patrick Bruel.

Obaj panowie stali się właścicielami gai oliwnych w Prowansji.

Po godzinach swojej pracy, z wyboru, zostali rolnikami zajmującymi się produkcją oliwy z oliwek.

Oliwa produkowana przez śp. Charlesa Aznavoura do dzisiaj gości na stołach Pałacu Elizejskiego.

Oliwkowe bogactwo kulinarne

Photo: myprovence.fr

Bez oliwek i oliwy kuchnia prowansalska nie mogłaby istnieć .

Odgrywają one ogromną rolę na prowansalskim stole – o każdej porze roku.

Kulinarne wariacje z oliwek są bardzo liczne.

Poniżej pokażę Ci kilka przykładów, w jaki sposób można wykorzystać ich naturalne bogactwo.

A to wszystko na prowansalskim, polskim lub innym stole, w dowolnym miejscu na świecie.

Oliwki sprawdzą się doskonale na:

Apéritif

Bez żadnych dodatków, można w pełni poczuć ich bogactwo smakowo
– zapachowe:

Na apéritif w Prowansji może być serwowana także tzw. tapenada.

To pyszna pasta z oliwek z dodatkiem oliwy podawana najczęściej
z chrupiącymi grzankami:

Zarówno oliwki, jak i produkowana z nich oliwa idealnie będą się komponować także z sałatką serwowaną jako:

Przystawka (lub nawet danie główne)

Nawet najprostsza sałatka w towarzystwie oliwek i oliwy nabierze dodatkowego smaku i charakteru:

Danie główne

Posiłkiem głównym w towarzystwie oliwek może być pyszne penne.

Proste oraz szybkie danie obiadowe, które wygląda i smakuje wyśmienicie:

Photo: cuisineaz.com

Alternatywą może być prowansalski gulasz – oczywiście z oliwkami:

Photo: cuisineaz.com

Dla zwolenników drobiu idealnym rozwiązaniem będzie kurczak z oliwkami:

Photo: cuisineaz.com

Jeśli z kolei wolisz wołowinę – bardzo proszę – oto “oliwkowa” propozycja dla Ciebie:

Photo: cuisineactuelle.fr

Nieco mniej znanym (przynajmniej w Polsce) kulinarnym rozwiązaniem jest królik z oliwkami.

W Prowansji jest to danie bardzo popularne (i pyszne!):

Photo: cuisineaz.com

Czymże byłaby uwielbiana przez wielu pizza – gdyby nie oliwki:

W czasie świąt Bożego Narodzenia, jest jedno danie w Prowansji, którego nie sposób uniknąć.

To jeden z tzw. 13 prowansalskich deserów serwowanych podczas Bożego Narodzenia:

Photo: bienmanger.com

W praktyce jest to placek z mąki i oliwy z oliwek.

Smak oliwek docenił również sam Agent 007, czyli James Bond.

Swoje martini wstrząśnięte i niemieszane pił zawsze z dwoma oliwkami:

Photo: mon-barman.restaurantemploi.com

Ciekawa jestem, na które z tych dań miałbyś największą ochotę?

Ja chyba na wszystkie po kolei.

Prowansalska oliwka oraz produkowana z niej oliwa są bardzo doceniane we Francji i z granicą.

Ze względu na właściwości i szerokie zastosowanie są one bardzo doceniane.

Muzeum oliwy z oliwek

Photo: laquotidienne.fr

Czy wiesz, że oliwa z oliwek ma swoje własne muzeum w Prowansji?

Znajduje się ono w miejscowości Oppède, w Luberon:

Photo: provenceguide,com

Muzeum odkrywa wszelkie tajemnice prowansalskiej oliwy z oliwek.

Pokazuje różne techniki jej pozyskiwania.

Od najstarszych, aż po te najbardziej nowoczesne:

Photo: provenceguide,com

Wizyta w Muzeum to wspaniała podróż w głąb Prowansji i jednego z jej flagowych produktów:

Najstarszy młyn

W miejscowości Lurs w Prowansji znajduje się najstarszy, wciąż działający młyn.

Został on zbudowany w 1684 roku jeszcze za czasów panowania Ludwika XIV.

Do dnia dzisiejszego zamienia oliwki w płynne złoto Prowansji – oliwę
z oliwek:

Photo: laprovence.com

Oliwkowe prezenty

Oliwki, oliwa z oliwek oraz wszystko co z nimi związane będą wspaniałym podarunkiem dla najbliższych.

Poniżej kilka moich propozycji.

Zestaw oliwek i oliwy prosto z serca Prowansji to zawsze dobry pomysł:

Photo: epiceriedusud.fr

Dla Łasuchów proponuję czekoladki lokalnego producenta z Marsylii inspirowane oliwkami:

Photo: esperantine-de-marseille.com

Wspaniałym pomysłem będzie także ceramika lub wszelkie tekstylia.

W pochmurny dzień, do każdego domu zaproszą prowansalskie słońce:

Ciekawym rozwiązaniem będzie także oryginalne mydło marsylskie:

Oczywiście to tylko kilka z wybranych przez mnie propozycji.

Magiczna kraina Prowansji oferuje ich dużo więcej.

Nietypowy prezent

Ze względu na swoją symbolikę drzewko oliwne we Francji to także prezent na różne okazje.

Obdarowuje się nim z okazji narodzin dziecka lub jego chrztu z życzeniami bogactwa i obfitości.

Może być również dobrym prezentem dla biznesmena z życzeniami szczęścia, powodzenia oraz obfitości w interesach.

To także oryginalny prezent ślubny dla nowożeńców.

Symbolizuje mądrość, lojalność oraz wierność małżonków:

Photo:natureetdecouvertes.com

***

Oliwka i drzewo oliwne od wieków zajmuje ważne miejsce w kulturze Prowansji.

To element jej tożsamości narodowej.

Drzewo oliwne to drzewo magiczne.

Wznosi się ponad religiami, granicami państw i ponad czasem.

Skrywa w sobie przesądy, mity i płynące z niego dobrodziejstwa.

Skradło serca ludzi ze względu na szerokie zastosowanie.

Oliwki z Prowansji i produkowana z nich oliwa z oliwek to kolejny symbol i flagowy produkt regionu.

To symbol kuchni pełnej słońca, gorących temperatur oraz wakacji
w Prowansji.

Ofiaruje Ci całe swoje naturalne bogactwo:

Czy z niego skorzystasz?

Decyzja należy do Ciebie.

***

Nasza dzisiejsza podróż oliwkowym szlakiem dobiegła końca.

Mam nadzieję, że miło spędziłeś ze mną czas ❤️.

A jeśli uznasz ten wpis za ciekawy i wartościowy, będzie mi miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza lub “lajka”.

Bardzo Ci za to dziękuję ❤️.

Do zobaczenia w następnym, ciekawym wpisie na moim blogu ❤️.

opublikowano w kategorii: ,

Pozostaw komentarz





Saint-Tropez

O Saint Tropez

Niezwykle-posiadlosci

Niezwykłe posiadłości

kuchnia-vs2

Kuchnia

Francuski Świat na Instagramie