Figa to prowansalska piękność w fioletowej “sukience” ?.
Symbol końcówki lata w Prowansji oraz nadchodzącej jesieni ???.
Uwielbia słońce oraz gleby pełne przyjaznych jej witamin ?.
***
Mesdames et Messieurs!
Panie i Panowie!
Przed Wami kolejna gwiazda Prowansji
– Madame FIGA ?
***
Kto był jej wielbicielem ??
Gdzie znajduje się figowa stolica w Prowansji ??
Co można wyczarować z tego “owocu” ??
***
Zapraszam Cię do mojego Francuskiego Świata na figowy zawrót głowy ???.
***
Co to jest figa?
Figa to niewielka mięsista kula lub gruszka, o której potocznie mówi się, że jest owocem.
Ale tak naprawdę – wcale nim nie jest ?.
W takim razie czym jest figa ??
Jest pięknym, mięsistym kwiatostanem zawierającym w swoim wnętrzu setki maleńkich kwiatów:
Zasadniczo figa była “owocem” jesieni.
Jednak wraz ze zmianami klimatycznymi obecnie dojrzewa już pod koniec lata.
Jest ona doceniana ze względu na swoje właściwości zdrowotne, zapach oraz wspaniały smak.
Figa i jej właściwości zdrowotne
Od dawna figa jest przyjacielem człowieka.
Okazuje się, że to prawdziwa bomba witaminowa.
Ma bardzo wiele właściwości zdrowotnych.
Już w Starożytności Platon uważał ją za “najlepszego przyjaciela filozofów”, ponieważ “wzmacniała inteligencję”.
Zarówno świeże, jak i suszone figi zawierają dużo błonnika, który jest niezbędny dla każdego człowieka.
“Owoc” figi ma także działanie przeciwzapalne oraz wzmacniające układ odpornościowy.
Łagodzi lęki, stres oraz ułatwia zasypianie.
Czy wiesz, że względu na swoje właściwości figa, to także naturalny “dopalacz” dla sportowców?
Często wchodzi w skład ich ulubionych batonów energetycznych lub spożywana jest w wersji suszonej podczas zawodów.
To tylko niektóre z wielu jej właściwości.
Stolica fig w Prowansji ?
To właśnie w regionie Prowansji figa odnalazła doskonałe warunki
do uprawy.
Prowansalskie słońce, specyficzny mikroklimat oraz ziemia bogata
w sprzyjające jej minerały spowodowały, że na dobre tu zagościła.
Miasteczko Solliès to prowansalska figowa stolica.
Właśnie tutaj wytwarza się 75 % krajowej produkcji.
Każdego roku, w ostatni weekend sierpnia w Solliès odbywa się święto fig:
Wówczas m.in. wielcy szefowie kuchni proponują degustację figowych dań.
Producenci z regionu sprzedają swoje figowe produkty, a na polach uprawnych odbywają się wizyty z przewodnikiem.
Obchodom święta figi towarzyszą uroczyste przemarsze, śpiewy, tańce
i radość:
Figowa branża kosmetyczna
Zapach z nutą figową przywodzi na myśl gorące wybrzeże Morza Śródziemnego i skąpaną w słońcu Prowansję.
Dzięki poniższym zapachom, bez względu na to, gdzie jesteś – możesz pachnieć prowansalskim latem.
Poniżej kilka zapachów inspirowanych figą:
Photo: osmoz. fr
Photo: Sephora. fr
Photo: galerieslafayette.com
Photo: osmoz.fr
Kulinarne pyszności
Figa jest składnikiem wielu pysznych dań.
Zarówno klasycznych, jak i bardziej wyszukanych.
Smakuje wspaniale zarówno na słodko, jak i na słono, na ciepło i na zimno.
Niektórzy zwolennicy uwielbiają je spożywać w zupełnie nieprzetworzonej wersji, bez żadnych dodatków.
Wszystko po to, aby nie “zniekształcać” ich naturalnego smaku oraz aromatu.
Z dodatkiem fig może być nawet chleb:
Figa to także odrobinę prowansalskiego słońca na kanapce.
Może stanowić składnik pysznego śniadania:
Figi doskonale komponują się także z innymi daniami.
Przystawka
Na przystawkę figi będą smakować wyśmienicie w postaci sałatki:
Można z nich zrobić nawet carpaccio!
Podawane z szynką parmeńską i parmezanem jest przepyszne:
Czy wiesz, że słynne francuskie foie gras, czyli wątróbki podaje się najczęściej z konfiturą figową?
Figowe danie główne
Główny posiłek z dodatkiem fig – to jest dopiero szaleństwo dla kubków smakowych!
Poniżej kilka przykładowych dań.
Jednym z nich jest pierś z kaczki przyrządzona z dodatkiem fig
i przepysznym sosem figowym:
Jeśli nie gustujesz w kaczce, to pieczeń z dodatkiem fig i rozmarynem będzie doskonałą alternatywą:
A jeśli wolisz zjeść coś szybkiego i prostego z dodatkiem fig – zobacz tylko poniżej.
Pizza z ich dodatkiem, rukolą oraz szynką parmeńską będzie idealna dla Ciebie:
Figowy deser
Aby należycie zakończyć nasz wirtualny figowy posiłek, skuśmy się jeszcze na deser.
Figa jako składnik pysznego deseru może przybrać postać pysznej tarty figowej, jak ta poniżej:
Jeśli jesteś Czekoladoholikiem, dla Ciebie również mam wspaniałą propozycję.
To rozpływające się w ustach ciasto czekoladowe z dodatkiem fig:
Jestem pewna, że prosty deser ze świeżych fig z serkiem mascarpone
w środku oraz dodatkiem mięty zadowoli nawet tych najbardziej wybrednych:
I co Ty na to?
Które danie wybierasz?
Bo ja nie mogę się jakoś zdecydować ?.
Figowe ciekawostki
- Zwolennikiem fig był Król Ludwig XIV.
Zasadził ponad 700 drzewek figowych w swoim ogrodzie w Wersalu.
- Zazwyczaj figi owocują raz do roku.
Ale jest jedna odmiana fig (bacoreras), która owocuje dwa razy w roku, a nie tylko raz, jak pozostałe odmiany. - Figa jest jednym z 13 deserów podczas Świąt Bożego Narodzenia
w Prowansji. - Na rynku można znaleźć również “figową” biżuterię tzn. biżuterię inspirowaną drzewkiem figowym i jego owocami:
***
Sezon figowy w Prowansji trwa w najlepsze.
To wspaniały “owoc” łączący przyjemne z pożytecznym.
Doskonale komponuje się zarówno z daniami prostymi, jak i wyszukanymi.
Przepyszna, skąpana w prowansalskim słońcu, ze względu na swe właściwości, wspaniale rozpieszcza kubki smakowe.
Świeże czy suszone, w postaci konfitury, jako dodatek do dań lub deserów – w każdej z postaci smakuje wyśmienicie, a kreatywność wokół tych “owoców” nie ma końca.
Figa to bez wątpienia jedna z wielu przyjemności jesieni w Prowansji ???.
Jeśli tylko masz taką możliwość, to koniecznie skorzystaj z jej naturalnego bogactwa.
***
A czy Ty lubisz figi ?
Dziękuję Ci za tę wspólną figową podróż w cudownej krainie Prowansji ?.
Jeśli jesteś z niej zadowolony, będzie mi bardzo miło, jeśli zechcesz się ze mną podzielić swoimi spostrzeżeniami w postaci komentarza lub “lajka”.
Merci i do kolejnego, ciekawego wpisu ?.