Kasztany – symbol jesieni w Prowansji

Kasztany – symbol jesieni w Prowansji

Kasztany to kolejny skarb prowansalskiej jesieni ???.

Lato się skończyło – nawet w Prowansji.

Powoli, ale stanowczo wkracza ONA – Madame Jesień ??☀️.

To już najwyższy czas, aby z pokorą oddać jej palmę pierwszeństwa.

Kasztany są symbolem nadchodzącej jesieni, ale i zimy (brrrrr!) ???.

Dlaczego?

Zaraz o wszystkim Ci opowiem!

***

Photo: france3-regions.francetvinfo.fr

***

Co to są kasztany ??

Gdzie w Prowansji obchodzą swoje święto ??

Jaki mają związek z Bożym Narodzeniem ??

I czy to prawda, że najlepsze kasztany są na Placu Pigalle ??

***

Między innymi o tym opowiem Ci w tym wpisie ?.

Zapraszam do lektury ?.

***

Co to są kasztany?

Photo: cuisineaz

To jesienny owoc z prowansalskim słońcem na “plecach”.

Mówiąc o kasztanach, mam na myśli kasztany jadalne.

Nie należny ich mylić z kasztanowcem zwyczajnym, który potocznie jest nazywany “kasztanem”.

W Prowansji odgrywa on bardzo ważną rolę.

Właściwości kasztanów

Ze względu na swoją zawartość skrobi, kasztan to owoc wysokokaloryczny.

Jest jednak bogaty w witaminy i minerały.

Zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor, miedź itp.

Ma w sobie także dużą zawartość błonnika.

Kasztan jest doceniany ze względu na swój doskonały smak.

Ma także duże zastosowanie w branży kosmetycznej i medycznej.

Zbiór kasztanów w regionie Prowansji trwa od września do początku listopada.

Stolica kasztanów w Prowansji ?

Photo: provence7.com

Prowansalska wioska Collobrières jest powszechnie uważana za stolicę kasztanów.

Jest gospodarzem Festiwalu Kasztanów, który odbywa się w trzy kolejne niedziele października.:

Photo: provence-alpes-cotedazur.com

Festiwal Kasztanów w Collobrières to jedno z wydarzeń bardzo oczekiwanych.

Zobacz kilka przykładowych zdjęć:

Photo: recettesmania.com
Photo: provenceavivre.com
Photo: mptourisme.com

Okoliczne wioski również aktywnie biorą udział w Święcie Kasztanów, jednak ich stolicą pozostaje prowansalskie Collobrières.

Jak jeść kasztany?

Kasztany można jeść na wiele różnych sposobów.

Podstawowe z nich są następujące:

Kasztany gotowane, grillowane lub pieczone na specjalnej patelni:

Jako dodatek do dań mięsnych:

Photo: chataigne-ardeche.com
Photo: cuisineaz
Photo: cuisineaz

Mogą być również pysznym dodatkiem do jesiennego risotto:

Photo: kissmychef.com

Ceniona jest także mąka kasztanowa,
z której powstają m.in. pyszne naleśniki:

Photo: cuisineactuelle.fr

Jako składnik purée:

Photo: fourchette-et-bikini.fr

Z kasztanów można przyrządzić nawet zupę:

Photo: chataigne-ardeche.com

Może być smaczną, rozgrzewającą przystawką.

Kasztanowe mogą być również lody:

Photo: 750g.com

Ciasto z kasztanów to poezja:

Photo: cuisineaz

Jedna z wielu jesiennych przyjemności, to także kasztanowe piwo:

Photo: happybeertime.com

Kasztany i Boże Narodzenie

Mówiąc o kasztanach należy wspomnieć o Świętach Bożego Narodzenia.

Jednym z tradycyjnych dań na świątecznym stole jest młody kogut nadziewany kasztanami:

Photo: femmeactuelle.fr

***

Kasztany – to jesienny dar Matki Natury muśnięty prowansalskim słońcem.

Można je spożywać na różne sposoby, jednak najlepiej smakują na ciepło.

Pomysłowość na wykorzystanie kasztanów w różnych dziedzinach nie ma końca.

Mówi się, że w Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle, ale …. to nieprawda!

Skąd się zatem wzięło to powiedzenie?

Wyjaśnienie sekretu znajduje się tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=3HsBS6WCRnQ

I tym akcentem nasza kasztanowa podróż kasztanowym szlakiem
w Prowansji dobiega końca.

***

Czy miałeś okazję próbować kasztanów ? ?

Jeśli TAK, jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń ?.

A jeśli nie, to mam nadzieję, że ten wpis Cię do tego zachęci przy najbliższej możliwej okazji ?.

Jeżeli ten wpis wydaje Ci się wartościowy, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza lub “lajka” ?.

Bardzo Ci za to dziękuję, a my widzimy się już niebawem ?.

Uściski!

opublikowano w kategorii: ,

Pozostaw komentarz





Francuski Świat na Instagramie