Kasztany – symbol jesieni w Prowansji

Kasztany – symbol jesieni w Prowansji

Kasztany to kolejny skarb prowansalskiej jesieni 🍁💜🍁.

Lato się skończyło – nawet w Prowansji.

Powoli, ale stanowczo wkracza ONA – Madame Jesień 🧡🍁☀️.

To już najwyższy czas, aby z pokorą oddać jej palmę pierwszeństwa.

Kasztany są symbolem nadchodzącej jesieni, ale i zimy (brrrrr!) 🌰🍁🍂.

Dlaczego?

Zaraz o wszystkim Ci opowiem!

***

Photo: france3-regions.francetvinfo.fr

***

Co to są kasztany 🧐?

Gdzie w Prowansji obchodzą swoje święto 🧐?

Jaki mają związek z Bożym Narodzeniem 🧐?

I czy to prawda, że najlepsze kasztany są na Placu Pigalle 🧐?

***

Między innymi o tym opowiem Ci w tym wpisie 😃.

Zapraszam do lektury 📖.

***

Co to są kasztany?

Photo: cuisineaz

To jesienny owoc z prowansalskim słońcem na “plecach”.

Mówiąc o kasztanach, mam na myśli kasztany jadalne.

Nie należny ich mylić z kasztanowcem zwyczajnym, który potocznie jest nazywany “kasztanem”.

W Prowansji odgrywa on bardzo ważną rolę.

Właściwości kasztanów

Ze względu na swoją zawartość skrobi, kasztan to owoc wysokokaloryczny.

Jest jednak bogaty w witaminy i minerały.

Zawiera witaminy z grupy B, potas, żelazo, fosfor, miedź itp.

Ma w sobie także dużą zawartość błonnika.

Kasztan jest doceniany ze względu na swój doskonały smak.

Ma także duże zastosowanie w branży kosmetycznej i medycznej.

Zbiór kasztanów w regionie Prowansji trwa od września do początku listopada.

Stolica kasztanów w Prowansji 🌰

Photo: provence7.com

Prowansalska wioska Collobrières jest powszechnie uważana za stolicę kasztanów.

Jest gospodarzem Festiwalu Kasztanów, który odbywa się w trzy kolejne niedziele października.:

Photo: provence-alpes-cotedazur.com

Festiwal Kasztanów w Collobrières to jedno z wydarzeń bardzo oczekiwanych.

Zobacz kilka przykładowych zdjęć:

Photo: recettesmania.com
Photo: provenceavivre.com
Photo: mptourisme.com

Okoliczne wioski również aktywnie biorą udział w Święcie Kasztanów, jednak ich stolicą pozostaje prowansalskie Collobrières.

Jak jeść kasztany?

Kasztany można jeść na wiele różnych sposobów.

Podstawowe z nich są następujące:

Kasztany gotowane, grillowane lub pieczone na specjalnej patelni:

Jako dodatek do dań mięsnych:

Photo: chataigne-ardeche.com
Photo: cuisineaz
Photo: cuisineaz

Mogą być również pysznym dodatkiem do jesiennego risotto:

Photo: kissmychef.com

Ceniona jest także mąka kasztanowa,
z której powstają m.in. pyszne naleśniki:

Photo: cuisineactuelle.fr

Jako składnik purée:

Photo: fourchette-et-bikini.fr

Z kasztanów można przyrządzić nawet zupę:

Photo: chataigne-ardeche.com

Może być smaczną, rozgrzewającą przystawką.

Kasztanowe mogą być również lody:

Photo: 750g.com

Ciasto z kasztanów to poezja:

Photo: cuisineaz

Jedna z wielu jesiennych przyjemności, to także kasztanowe piwo:

Photo: happybeertime.com

Kasztany i Boże Narodzenie

Mówiąc o kasztanach należy wspomnieć o Świętach Bożego Narodzenia.

Jednym z tradycyjnych dań na świątecznym stole jest młody kogut nadziewany kasztanami:

Photo: femmeactuelle.fr

***

Kasztany – to jesienny dar Matki Natury muśnięty prowansalskim słońcem.

Można je spożywać na różne sposoby, jednak najlepiej smakują na ciepło.

Pomysłowość na wykorzystanie kasztanów w różnych dziedzinach nie ma końca.

Mówi się, że w Paryżu najlepsze kasztany są na placu Pigalle, ale …. to nieprawda!

Skąd się zatem wzięło to powiedzenie?

Wyjaśnienie sekretu znajduje się tutaj:

https://www.youtube.com/watch?v=3HsBS6WCRnQ

I tym akcentem nasza kasztanowa podróż kasztanowym szlakiem
w Prowansji dobiega końca.

***

Czy miałeś okazję próbować kasztanów 🌰 ?

Jeśli TAK, jestem bardzo ciekawa Twoich wrażeń 🧐.

A jeśli nie, to mam nadzieję, że ten wpis Cię do tego zachęci przy najbliższej możliwej okazji 🤗.

Jeżeli ten wpis wydaje Ci się wartościowy, będzie mi bardzo miło, jeśli zostawisz po sobie ślad w postaci komentarza lub “lajka” 🤗.

Bardzo Ci za to dziękuję, a my widzimy się już niebawem 🤗.

Uściski!

opublikowano w kategorii: ,

Pozostaw komentarz





Francuski Świat na Instagramie